Un projecte de la Unitat Mixta d’Imatge Biomèdica de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF) ha desenvolupat un programari que millora la detecció automàtica de les estructures anatòmiques de les imatges de ressonàncies magnètiques de la medul·la espinal.
Els mètodes actuals no tenen la capacitat de detectar elements com vertebres, discos intervertebrals, nervis o vasos sanguinis, entre altres. Jhon Jairo Saénz Gamboa, autor principal de l’estudi, explica que «l’alta prevalença de la lumbàlgia i el gran detall anatòmic que ofereix la ressonància magnètica de la columna lumbar fa que siga una eina valuosa en la detecció d’anormalitats òssies i de la medul·la espinal».
El mètode utilitzat pel personal investigador per a destacar les estructures, òrgans o patologies d’interés és la segmentació. La segmentació semàntica consisteix en l’ús d’un algorisme capaç d’associar una categoria a cada píxel present en una imatge. En aquest cas, serveix perquè diferencie els píxels d’una imatge que corresponen a les vèrtebres, els que corresponen als nervis, etc.
El procediment actual per a analitzar imatges de ressonàncies magnètiques de la medul·la espinal és, primer, que una persona especialista en radiologia les inspeccione. Si per a millorar el diagnòstic es necessita a més una segmentació semàntica, aquesta es realitza per un enginyer i científic de dades.
«Aquesta manera d’interpretació d’imatges és lent i està subjecte a variabilitat segons l’observador. Per aquest motiu, ha sorgit gran interés en el desenvolupament de mètodes automàtics capaços de detectar i quantificar de manera fiable les estructures i teixits de la columna vertebral. Així, es pretén facilitar als serveis de radiologia la inspecció d’aquestes imatges, incrementar la seguretat del diagnòstic i reduir el temps necessari», afirma Jhon Jairo.
L’article ha sigut elaborat per Jhon Jairo Sáenz Gamboa, María de l’Església-Vayá, i Jon Ander Gómez Adrián. Per a la posada a prova de l’algorisme s’han usat imatges sol·licitades pels llits corresponents al Banc d’Imatges Mèdiques de la Comunitat Valenciana (BIMCV). També ha sigut important per al desenvolupament de la investigació la plataforma de computació en intel·ligència artificial (Àrtemis) de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC).
El treball s’ha desenvolupat en el marc del projecte MIDES («Massive Image Data Anatomy Spine«) sota la direcció i supervisió del doctor Julio Domenech, cap de Servei de cirurgia ortopèdica de l’Hospital Arnau de Vilanova i el doctor Antonio Alonso Manjarrés, metge especialista en Radiodiagnòstic i Intervencionisme Musculoesquelètic de l’Hospital Arnau de Vilanova. Està cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020. A més, està subvencionat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport (beca ACIF/2018/285). A més, és part dels casos d’ús del projecte europeu DeepHealth.