L’Ajuntament de Vinaròs i l’Associació ESCAN, una entitat sense ànim de lucre que desenvolupa un programa de suport integral a dones i menors víctimes de violència de gènere assistit amb gossos d’acompanyament, signen el conveni per a iniciar un projecte pilot amb una víctima de violència de gènere.
El projecte es desenvoluparà de manera multidisciplinària, en coordinació amb l’ajuntament, una psicòloga especialista en Intervencions Assistida amb Gossos i una ensinistradora canina.
L’objectiu del projecte és la recuperació psicoemocional d’aquelles dones que sofreixen els efectes de la violència de gènere, promovent la seua autonomia i independència per a així evitar l’aïllament, dotant-les de les eines psicològiques necessàries que les empoderen i els permeten reprendre el control de les seues vides a tots els nivells amb plena inclusió en la vida social.
Per a aconseguir-ho, el Projecte ESCAN es basa en la figura del gos i en els beneficis que aquests produeixen en els processos rehabilitadors.
El programa es desenvoluparà en diverses fases, una primera de valoració de la usuària i de l’animal, una segona fase de socialització i desenvolupament del vincle, una tercera d’ensinistrament i la fase final de seguiment i avaluació, sent aquest programa totalment gratuït per a la usuària.
En la primera fase s’avalua la idoneïtat de la usuària com a beneficiària del projecte a través de valoració psicològica i anàlisi psicosocial. Si es compleixen els criteris establerts per a la participació en el programa (capacitat d’unitat de vinculació, garanties de benestar animal, etc.) els ensinistradors analitzen i valoren les característiques físiques i capacitats de treball del gos, els quals procedeixen de cria pròpia, donacions de particulars o centres d’acolliment.
A partir d’aquest moment s’inicien les sessions d’intervenció psicològica dutes a terme per la psicòloga especialista en Intervencions Assistides amb gossos.
La segona fase de socialització, es realitzarà amb la mateixa usuària per a començar el desenvolupament del vincle, convivint el gos amb la dona en el seu propi domicili.
La tercera fase d’ensinistrament es duu a terme en el centre d’ensinistrament al llarg de diversos mesos en què la usuària acudirà setmanalment a aquest. En aquest cas, l’ensinistradora és l’encarregada de formar a la usuària en l’ensinistrament, maneig i cures del gos, amb la finalitat que siga la mateixa usuària la que ensinistre a l’animal.
La quarta fase abasta la formació contínua de la usuària i el gos amb controls regulars i avaluació de resultats i seguiment.
L’alcalde, Guillem Alsina, ha destacat que «és important posar en marxa projectes per a garantir la protecció de les víctimes de la violència de gènere, però també per a millorar la seua qualitat vida i facilitar de nou la seua integració a la societat». Segons insistia, des de l’Ajuntament sempre es donarà tot el suport possible a aquest tipus de programes, així com a les iniciatives encaminades a previndre la violència masclista.
Per la seua banda, el regidor de Governació, Marc Albella, assenyalava «es tracta d’una iniciativa pionera de la Comunitat Valenciana, que es realitzarà a Vinaròs gràcies a l’Associació ESCAN i a la col·laboració de la Policia Local». En aquest sentit, agraïa l’esforç dels agents per formar part d’aquesta iniciativa amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les víctimes de la violència de gènere.