El Consell ha autoritzat la subscripció de dos convenis de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i la Secretaria d’Estat de Turisme del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme amb els ajuntaments de Peníscola i Altea per a l’execució dels Plans de Sostenibilitat Turística en totes dues localitats.
Els Plans de Sostenibilitat Turística tenen com a objectiu donar suport a la reconversió de les destinacions turístiques pioneres per a mantindre el seu atractiu i competitivitat.
Per a això, s’executaran actuacions de requalificació del destí, reconversió d’usos, restauració ambiental, accessibilitat, innovació, tecnologia, seguretat i higiene sanitària, a més de millora de la seua governança, orientant-los cap a la gestió intel·ligent i situant-los en la senda de la sostenibilitat i de la recuperació de la confiança davant fluctuacions de la demanda.
Peníscola
Per a l’execució del Pla de Sostenibilitat Turística de Peníscola, el Consell, a través de Turisme Comunitat Valenciana, subscriurà un conveni de col·laboració amb la Secretaria d’Estat de Turisme i l’Ajuntament de Peníscola que contribuirà de manera eficaç a la sostenibilitat del destí a través d’una gestió intel·ligent.
Cal destacar que té com a propòsit principal millorar l’ordenació i planificació dels fluxos turístics en destí, a través d’una gestió intel·ligent, que supose un salt qualitatiu cap a la sostenibilitat.
L’import total màxim per a l’execució de les actuacions d’aquest conveni ascendeix a 3.124.920,92 euros i es desenvoluparan durant tres exercicis. La Secretaria d’Estat contribuirà amb 1.041.640,30 euros en 2021, Turisme Comunitat Valenciana aportarà la mateixa quantitat en 2022 i l’Ajuntament de Peníscola aportarà el terç restant en 2023.
El Pla inclou un total de 14 actuacions agrupades en 5 eixos estratègics. El primer eix és el de ‘Gestió del destí’ on es recullen actuacions relacionades amb la gestió del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí; el segon eix agrupa actuacions ‘d’Accessibilitat del destí’ amb actuacions d’accessibilitat tecnològica, així com l’adequació en inventari de recursos Pedra en Seco.
Així mateix, el tercer eix agrupa actuacions ‘d’Experiències sostenibles’ on es recullen accions com la senyalització de la ruta Pedra en Seco, Rutes d’Hiperrealitat, la implantació de Biosphere, o les accions de compromís de qualitat. El quart eix engloba les actuacions ‘d’Intel·ligència del destí’ amb accions de connectivitat i monitoratge o el pla de promoció en línia.
Finalment, l’eix de ‘Mobilitat Sostenible’ engloba gestions de control d’accés al trànsit del municipi, un pàrquing dissuasiu, així com la conversió en zona de vianants de la línia costa sud.