El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha entregat a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el distintiu que acredita al destí la condició de ‘Municipi Turístic d’Excel·lència’ de la Comunitat Valenciana.
Colomer ha mostrat el seu respecte al destí i a la corporació municipal per superar totes les exigències del nou Estatut del Municipi Turístic, al mateix temps que ha reconegut l’esforç del sector per a continuar avançant.
Per al responsable de la política turística del Consell, amb aquest reconeixement “Morella comença una etapa nova, en la qual potser del passat, cal afegir el millor del futur”.
Amb aquesta incorporació, ja són 17 els municipis turístics de la Comunitat Valenciana que compten amb aquest distintiu, concorde al nou Estatut del Municipi Turístic, regulat pel decret 5/2020 de regulació de l’Estatut i modificat pel Decret 203/2021, de 17 de desembre.
Una nova regulació que segons ha destacat Francesc Colomer, “permet reconceptualitzar la definició de municipi turístic”, en la qual el destí ha de ser, al seu judici, “molt més proactiu, amb un model de gestió que incloga paràmetres com la Intel·ligència Turística, els Plans de Sostenibilitat, els plans Estratègics i els òrgans de cooperació público-privada”.
En aquesta línia, ha ressaltat que “amb el nou Estatut de Municipi Turístic es mesura l’actitud, individual i col·lectiva, d’una ciutat que aspira a ser destinació turística del segle XXI”.
En concret, els municipis turístics de la província de Castelló declarats amb la nova regulació són: Benicàssim, Peníscola, Alcalà de Xivert, Orpesa i Morella. A la província de València, compten amb la distinció la ciutat de València, Gandia, Cullera i Puçol i a la província d’Alacant, són municipis turístics segons la nova regulació, els destins de Benidorm, El Campello, Calp, Dénia, Finestrat, El Castell de Guadalest, Altea i Santa Pola.
Jornades Formatives ISEACV en el CdT de Morella
Prèviament al lliurament d’aquest distintiu, s’ha inaugurat les Jornades Formatives sobre ‘Edició dissenye i ceràmica’ que organitza l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV) en el Centre de Turisme (CdT) de Morella.
Colomer ha ressaltat que “aquesta trobada és un espai de tots i per a tots, així com d’innovació i avanç”. A més, ha incidit en què “el capital humà és fonamental, sobretot en zones de perill de despoblació”. En aquest sentit, ha ressaltat que “els Centres de Turisme d’Interior també busquen aquest reforç i donar noves oportunitats al territori”.
També ha recordat els centres CdT d’interior de Turisme com Requena, Alcoi i Morella, que “fan possible generar un espai de formació per al turisme, que redunda en el coneixement del territori i de l’entorn, convertint-se en *prescriptores del destí”.
Aquestes jornades se celebren del 5 al 8 de juliol i aspiren a ser un punt de trobada de docents, professionals i estudiants d’ensenyaments artístics superiors. La finalitat és compartir experiències, conéixer noves propostes pedagògiques i formar-se en noves tècniques. Per això, es realitzaran tallers, conferències, taules redones i exposicions.
Una proposta que alberga per primera vegada el CdT de Morella, que també vol portar la cultura del disseny a l’entorn rural d’interior, tenint present les experiències innovadores que en aquest sentit ja s’estan duent a terme a la comarca, aportant innovació a empreses tradicionals i als seus municipis.