El Col·legi Oficial de Metges de Castelló (COM-CAS) se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona (8 de març), conscient de l’important paper que juguen les metgesses en la nostra societat i en la professió. I ho fem des d’una institució en la qual les mèdiques col·legiades representen el 52 % dels 2931 facultatius col·legiats. Aquest increment del pes de les dones es reflecteix en els òrgans de govern del Col·legi, al davant del qual està la doctora Eva Suárez, la primera metgessa a ocupar aquest càrrec en els 125 anys d’història de la institució.
Les dades del Registre del Col·legi evidencien aquesta línia que s’esbossava ja fa un any, quan dels 2846 col·legiats, 1524 eren dones. Dotze mesos més tard són ja 1589 les col·legiades pels 1342 col·legiats, que són el 48 % del col·lectiu. Les xifres d’altes registrades no fan més que confirmar una tendència que ha desembocat en una progressiva feminització de la professió, alguna cosa que ja en la primera dècada d’aquest segle es va constatar i que ha propiciat un canvi dins d’una professió en la qual majoritàriament eren homes els qui la practicaven.
Amb la finalitat de l’última dècada ja es constatava aquesta proporció de més dones que homes en la col·legiació. Així, en 2019, dels 2660 registrats, 1388 eren dones per 1272 homes. Un any després la tendència es va mantindre i eren 1446 les dones col·legiades en una col·legiació total de 2752 metges. Una progressió constant si s’observa que la diferència en favor de les metgesses col·legiades en els tres últims anys va ser de 116, 149 i 202, respectivament. Una presència que també es reflecteix en els òrgans de govern de la institució. No en va, dels 13 integrants de la Junta Directiva, 6 són dones, quasi el 50 %. Casos de la Tresoreria i les Vocalies d’Atenció Primària Urbana i Rural, la de Metges d’Administracions Públiques o la de Metges Joves.
El COMCAS recorda l’important paper que exerceixen les dones en la societat. Per això, considerem que és necessari continuar reivindicant el seu rol en la professió. Hem d’aconseguir que aquesta igualtat legal entre metges i metgesses siga real. Cal seguir avant en aquest camí per a acabar amb aquestes diferències entre homes i dones. Per a això, apostem per polítiques encaminades a visibilitzar el paper de les dones mèdiques.
Així mateix, és necessari un augment de les mesures que faciliten la conciliació laboral de les dones, perquè estan en situació de desigualtat respecte als homes, en el període de maternitat i en el de la criança i cura dels fills. Per això, és urgent flexibilitzar la jornada laboral perquè les dones puguen conciliar vida familiar i professional.
En el Dia Internacional de la Dona, el Col·legi de Metges de Castelló reafirma i reitera el reconeixement a totes les dones que, amb molt d’esforç i sacrifici, han aconseguit els objectius professionals que s’han fixat, malgrat les dificultats i estereotips socials imperants en els últims temps i que han pogut condicionar el seu paper.
Activitats programades
El Col·legi de Metges de Castelló se suma als actes de celebració organitzats el dia 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Així mateix, el dia 9 de març, a les 16.30 hores, se suma a la II Setmana Salut i dona amb els altres dos col·legis de metges de la Comunitat. Aquesta jornada comptarà amb la presència de la presidenta de Sermergen de la Comunitat Valenciana, doctora Inmaculada Cervera, qui presentarà als ponents: doctora i Vocal d’Atenció Primària Rural del COMCAS, Nuria Pascual, que abordarà el tema “Menopausa i els seus mites. Un abordatge integral”; la doctora Francisca Expósito, que parlarà sobre “Migranya i dona” i la doctora Laura Pérez, que tractarà sobre els “Factors cardiovasculars emergents en la dona”.