La Bohemia Culture Club va acollir ahir la presentació de la novel·la “La estrella de ébano” de Francisco Toledo, publicada per l’editorial Grijalbo, coincidint amb el dia de la seua aparició en les llibreries. L’acte va ser conduït per l’escriptor Pablo Sebastiá i el director del diari Levante José Luis València.
Més de 250 persones van acudir a La Bohemia omplint el local i superant els 200 seients existents, per la qual cosa un nodrit grup va seguir la presentació de peus. Persones de l’àmbit cultural, artístic, polític, econòmic, portuari i logístic no van voler perdre’s la cita on l’autor va signar els seus exemplars.
Es tracta de la primera novel·la de Toledo i té com a protagonista a una capitana d’un vaixell de salvament marítim, Airam, una dona valerosa que en el seu primer dia de singladura troba en la mar a cinc joves africanes ofegades en estranyes circumstàncies. Enfront dels qui les veuen com altres víctimes més en les tragèdies amb migrants al Mediterrani, ella s’obsessiona per descobrir què les va espentar a la mar i què els va ocórrer a aquestes dones, encara que per a això haja de viatjar fins al cor de Nigèria. Allí viurà aventures apassionants darrere de la veritat que tindran conseqüències sorprenents en la seua vida i en la de milions de persones.
Toledo va explicar que l’arribada d’uns polissons nigerians a PortCastelló va ser el que li va inspirar la novel·la. “Vaig conéixer la complexitat de la seua repatriació i sensibilitzat per les tragèdies que veiem sovint al Mediterrani em vaig començar a fer preguntes i a imaginar respostes”. Una part de la novel·la es desenvolupa en el Grau i a Benicàssim, però el nus de la novel·la passa per Rotterdam i té lloc en la mar i a Nigèria, un país fascinant pel seu potencial, les seues particularitats i els seus contrastos i del qual es descobriran moltes coses sorprenents en la novel·la.
En la novel·la s’enalteix la missió de la Societat de Salvament Marítim, protegir la vida en la mar, amb els rescats de migrants i d’embarcacions en dificultats i amb una escena on Clara Campoamor neteja una sentina de plàstics. També es dona a conéixer el potencial dels seus vaixells i la seua decisió de posar a molts d’ells noms de dones importants en la història del nostre país.
Francisco Toledo va dir que “La estrella de ébano és la meua òpera prima i desitge que la gaudisquen els lectors, que es vegen atrapats per la seua lectura, que a estones s’emocionen, que a estones els faça reflexionar i que descobrisquen coses de la vida i del món. I si és així, que ho compartisquen per xarxes socials i em facen arribar les seues opinions a través del lloc web que he obert, www.franciscotoledolobo.com, on trobaran un book trailer de l’obra”.