La Diputació de Castelló entregarà el dijous 24 d’octubre els guardons de la sisena edició de ‘Letras del Mediterráneo‘, un certamen que promou i difon la província a través d’escriptors que desenvolupen les seues trames en poblacions i paratges castellonencs.
El diputat de Cultura, Alejandro Clausell, ha indicat que “recuperem uns guardons que possibiliten que grans autors facen de les seues obres literàries una atractiva ferramenta de promoció de la nostra província”. El diputat provincial ha continuat indicant que “estos guardons ajuden a situar a Castelló com un referent cultural i amb les obres, publicades i distribuïdes a nivell nacional i internacional, s’enriquix el panorama amb la diversitat i riquesa de la narrativa mediterrània”.
En la gala que se celebrarà en el Moll de Costa del Grau de Castelló, Valero rebrà el guardó en la categoria de novel·la històrica. Per a l’escriptora, aconseguir el guardó ‘Letras del Mediterráneo 2024′ “és molt gratificant per a mi i representa un gran honor per tractar-se del reconeixement d’una prestigiosa institució que ha valorat la qualitat de la meua trajectòria literària i la seua repercussió en el món de les lletres”. Este guardó és tot un regal que romandrà indeleble en la meua memòria i contribuirà al fet que el meu pròxim treball es convertisca en un desafiament emocionant que reflectisca la història, el paisatge i les gents de la província de Castelló”.
Editorial Sargantana serà l’encarregada de publicar la novel·la i, com han expressat, “és verdaderament reconfortant trobar a escriptores com ella, ja que sempre remen a favor en tots els sentits i ens permeten treballar molt a gust”.
Begoña Valero ha obtingut el premi ODILO 2024 a la millor autora de novel·la històrica per la seua obra ‘Un testigo llamado Cervantes’. El prestigiós premi que concedix la Setmana de Novel·la Històrica de Cartagena, que enguany celebra la seua XXV edició, entregarà el guardó a l’autora el dia 5 d’octubre de 2024.
Valero és de Banyeres de Mariola (Alacant) i viu a València. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València, treballa en la Generalitat Valenciana i és autora de les novel·les històriques ‘El trabajo de los libros‘ (Editorial Denes, 2012) sobre Gutenberg i el naixement de la impremta (segle XV). ‘La casa del Compás de Oro’ (Grijalbo, 2017) sobre la vida de Christophe Plantin, el millor impressor de l’Humanisme, les guerres de religió a França i la guerra de Flandes (segle XVI). ‘Un testigo llamado Cervantes’ (Editorial Sargantana 2024) sobre els cinc anys de captivitat de Cervantes a Alger i el seu testimoniatge en un juí criminal a València (segle XVI).
L’escriptora ha sigut jurat en diversos premis literaris, entre ells, del III Premi Nacional de Novel·la Ateneu Mercantil de València i del XXXIX i XL Premi Ciutat de València de narrativa Vicente Blasco Ibáñez. Així mateix, Begoña Valero és Senadora del Museu de la Impremta i de les Arts Gràfiques de València com a reconeixement a la labor realitzada en la difusió de la història de la impremta a través de la literatura. També és membre de la Xarxa d’Escriptores del Mediterrani així com de l’Associació d’Escriptors amb la Història, la finalitat de la qual és donar a conéixer la Història d’Espanya, a través de la literatura, des del rigor i el coneixement.