La Unió Llauradora denuncia que el sistema europeu d’alertes en aliments RASFF ha detectat enguany un total de 596 rebutjos de productes hortofructícoles de tercers països amb matèries actives no autoritzades a la Unió Europea o per superar els Límits Màxims de Residus (LMR) permesos pels 439 del passat any. Representa un 36% més i demostra un augment progressiu en un context a més de reducció dels productes fitosanitaris a la UE.
De les dades analitzades per LA UNIÓ es desprén que 91 alertes s’han produït en cítrics i que 97 s’han donat en la matèria activa Clorpirifos, l’ús de la qual està prohibit a la Unió Europea. Els dos països amb majors rebutjos en frontera són Turquia amb 183 deteccions i Egipte amb 68 i un increment del 16 i 10%, respectivament, sobre l’any passat.
Davant la magnitud de les dades, LA UNIÓ proposa incrementar al 50% el control d’identitat i físics a les fruites i hortalisses dels països amb major nombre d’intercepcions com són Turquia i Egipte. I perquè resulten efectius reclama que s’amplie el període d’aquestes mesures a 12 mesos. Si durant qualsevol dels mesos d’aquest període, s’observa un increment del 5% de les alertes en algun producte, l’organització planteja el tancament de les importacions d’aquests països i dels productes agrícoles amb restes de pesticides no autoritzats a la UE o que superen els LMR establits.
LA UNIÓ creu que la Comissió Europea ha de concretar en fets els anuncis que realitza i per tant accelerar els treballs per a implantar les clàusules espill en el marc de l’Estratègia de la Granja a la taula.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “la UE no pot romandre per més temps passiva davant aquesta situació i ha de garantir que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció que se’ls exigix als llauradors europeus”.
Peris insistix que “no pot ser que existisca carta blanca per als tercers països a l’hora d’entrar amb els seus productes en els mercats europeus, mentre ací nosaltres fem esforços en la reducció de l’ús de pesticides que ens han provocat més dificultats per a controlar les plagues i majors costos productius que hem d’assumir”.
Cal recordar també que la Unió Llauradora efectua analítiques periòdiques als productes hortofructícoles importats que es venen en els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana. En les d’enguany ha observat que els establiments valencians són molt més tolerants i permissius amb les matèries actives de pesticides en cítrics importats que els d’altres països de la Unió Europea. La dada és reveladora: el 88% per exemple dels cítrics sud-africans que es venen en supermercats espanyols no es podrien vendre en la majoria dels supermercats europeus a causa de les seues normes més restrictives d’ús intern.