A Bel van arribar ahir les dues primeres cries de trencalòs gràcies al programa de la Generalitat Valenciana per tornar a recuperar aquesta espècie animal. Es tracta d’un voltor en perill d’extinció degut a la caça furtiva i a l’enverinament del seu entorn com a conseqüència de l’activitat humana. Cal destacar que fins al segle XIX el trencalòs tenia una forta presència a l’interior, en especial a la comarca dels Ports, però actualment ha desaparegut del nostre territori fins establir-se només en alguns indrets del Pirineu. A l’acte de recepció de les cries a Bel van assistir la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra i la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián com a mostra de suport a aquest projecte tan important. Oltra va qualificar la jornada d’històrica perquè es tracta d’un pas endavant per tornar a recuperar una espècie desapareguda del nostre territori.
A l’acte també van participar els xiquets de les escoles de Rossell i la Pobla de Benifassà de la localitat que van ser els encarregats de batejar les dues cries de trencalòs amb els noms Alòs i Amic. El representant de la Vulture Conservation Foundation, Àlex Llopis, va explicar que és important criar els polls a Bel, perquè un cop deixen el niu tornen al mateix lloc on s’han criat per reproduir-se i per tant els dos exemplars de trencalòs es podran trobar de nou per aparellar-se.
La consellera Cebrián agraïa la col·laboració dels municipis, entitats i persones que han fet possible aquest primer pas per recuperar la població del voltor. Segons afegia és un projecte a llarg termini fruit de les noves polítiques naturals de la Generalitat Valenciana per a la protecció del medi ambient.
Les primeres dos cries de trencalòs, Alòs i Amic, ja han arribat a Bel amb l’objectiu d’ajudar a recuperar aquesta espècie de voltor que va desaparèixer de la Tinença de Benifassà ara fa 100 anys. Un projecte a llarg termini que fruit de la col·laboració dels governs de València, Catalunya i Aragó, a més d’entitats com Vulture Conservation Foundation, Electra Maestrat, l’Associació de Propietaris Rurals per a la Gestió Cinegètica, amb el suport dels ajuntaments de Rossell, La Pobla de Benifassà i Vallibona, tot per recuperar de nou el trencalòs.