La Font d’en Segures de Benassal va acollir dissabte a la tarde la 5a Gala de l’entrega dels premis Maestrat Viu. Es tracta d’un certamen amb la finalitat de reconèixer l’esforç de persones i entitats per difondre la llengua valenciana, així també com la cultura del Maestrat. La cerimònia va estar conduïda per la comunicadora de Les Coves de Vinromà, Elena Sales, i el cantautor Toni de l’Hostal en una gala dinàmica i distesa. Cal destacar que l’acte també va comptar amb les actuacions de la cantant de l’Alguer Franca Masu que va encisar al públic amb la seva melodia i sobretot la seva varietat dialectal. Pel que fa als premis el guardó Seidia a la iniciativa col·lectiva va ser per la Fira del Llibre d’Ares reconeixent l’esforç de l’organització, Les 4 denes, per fomentar la lectura a la localitat, així també com els valors culturals del territori. Per la seva banda, la revista escolar Niño del col·legi Rural Agrupat La Bardissa de Rossell, Sant Rafel del Riu i la Pobla de Benifassà va aconseguir el premi Pere Labèrnia. Durant l’entrega del guardó la directora de la publicació Marisa Forner, destacava que la revista al llarg de 46 anys ha suposat un reforç pedagògic molt important per als alumnes.
La gala va seguir amb l’entrega del premi Carles Salvador a al catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Miguel Ángel Pradilla, per la seva destacada tasca d’investigació en l’anàlisi de la comunitat lingüística de parla catalana. Durant el lliurament del premi Pradilla comentava que l’estudi de la llengua va sorgir arran dels dubtes de la unitat de la llengua catalana valenciana i també gràcies als pares que van transmetre l’idioma com a un patrimoni.
La cerimònia va finalitzar amb el discurs del president de l’entitat Maestrat Viu, Pau Fabregat, insistint que sobretot cal preservar el nostre patrimoni històric, lingüístic i cultural, per no oblidar mai el nostres orígens i passat. D’altra banda, afegia que ajuntaments i societat han de lluitar de forma conjunta contra la despoblació que pateixen els municipis de l’interior de la província, una feina que ha de néixer de nosaltres mateixos sense haver d’espera ajudes de les administracions superiors.
Una 5a edició dels premis Maestrat Viu que ha reconegut a persones, col·lectius o entitats de les nostres comarques que amb el seu treball realitzen la promoció de la llengua i cultura valenciana al Maestrat.