La campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de l’ermita de Santa Llúcia d’Alcossebre ha tret a la llum noves descobertes que confirmen la gran importància estratègica i comercial que va tenir el poblat. En concret, s’han descobert un conjunt d’objectes d’or corresponents a elements ornamentals molt luxosos, així també com dues barretes d’or pur preparades per a la creació de noves joies. Cal destacar que el jaciment està datat del segle VI AC i les peces descobertes podrien pertànyer a un taller d’orfebreria, que probablement importava els seus productes per a comerciar amb els mercats colonials fenicis del sud peninsular. L’arqueòleg de la Diputació de Castelló i cap de les excavacions a Santa Llúcia, Gustau Aguilella, ha destacat que aquestes troballes són úniques perquè fins ara sí que s’havien descobert objectes personals, però mai procedents d’un taller d’orfebreria com és el cas del jaciment d’Alcossebre.
Aguilella explicava que ara les peces descobertes s’enviaran a l’Institut d’Història del CSIC a Madrid per fer un estudi molt més exhaustiu per localitzar la procedència exacta dels metall utilitzats. Per la seva banda, l’alcalde d’Alcalà de Xivert Alcossebre, Francisco Juan Mars, ha destacat que aquestes troballes confirmem la gran importància arqueològica del jaciment de Santa Llúcia i assegurava que des de l’Ajuntament faran tot el possible per seguir posant en valor el patrimoni local. En aquest sentit, afegia que es preveu crear un centre d’interpretació per donar a conèixer totes les descobertes i la història de les restes de l’ermita de Santa Llúcia.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert Alcossebre, Maria Agut, agraïa la implicació del Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló, així també com la col·laboració de l’Associació d’Empresaris per fer possible la posada en marxa de la setena campanya d’excavacions. Unes feines que han permès fer noves descobertes d’elements ornamentals que podrien pertànyer a un taller d’orfebreria i que confirmarien la gran importància comercial i històrica que va tenir el poblat ubicat a l’ermita de Santa Llúcia durant el segle VI AC.