A Vinaròs ha finalitzat la campanya d’excavacions al jaciment iber del Puig de la Misericòrdia, organitzada pel Servei Arqueològic de la Diputació, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Durant tres setmanes voluntaris i investigadors han treballat sobre les restes del poblat amb l’objectiu de seguir descobrint els orígens dels primers pobladors. En aquest sentit, el cap del Servei d’Arqueologia de la Diputació, Arturo Oliver, ha destacat que s’han fet algues troballes molt interessants, com una sala d’uns 20 metres quadrats que es feia servir com a taller metal·lúrgic. Segons explicava el seu estat de conservació és excepcional amb el forn, el banc de treball i la llar, a més també de descobrir vasos amb cereals en el seu interior amb més de 2.700 anys.
Oliver detallava que el poblat va patir un incendi, això va fer que els habitants abandonessen de forma precipitada les cases, deixant els estris, ferramentes i objectes decoració, que s’han mantingut en bon estat de conservació. D’altra banda, afegia que les excavacions han permès seguir descobrint la muralla del poblat que es remunta al segle V AC. Durant la visita a les excavacions el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs, Marc Albella, ha assenyalat que aquestes feines són molt importants per a protegir i posar en valor el patrimoni històric de la ciutat, a més de suposar un nou recurs turístic.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vinaròs, Jordi Moliner, ha demanat a la ciutadania respecte cap al jaciment del poblat iber i recordava que per a poder-ho visitar s’ha instal·lat una passarel·la de fusta. La campanya d’excavacions a les restes iberes han finalitzat avui mateix traient a la llum noves descobertes importants com una sala de 20 metres quadrats que es feia servir com a taller metal·lúrgic.