La XVII Mostra de la Tòfona Negra de L’Alt Maestrat ha superat totes les expectatives en haver atret a Culla a més de 4.000 visitants aquest cap de setmana. Amb això, aquest esdeveniment, la celebració del qual va girant entre els municipis de Culla, Catí i Benassal, ha confirmat la seua consolidació com a referent del turisme agroalimentari i gran fòrum de divulgació i trobada entorn de la truficultura. Amb la clausura del recinte firal aquesta vesprada a Culla, es posa punt i final a un frenètic cap de setmana carregat amb més de 20 activitats tècniques, gastronòmiques, expositives i concursos amb els quals s’ha tornat a posar de manifest el gran potencial de la tòfona com a element de dinamització econòmica i turística de L’Alt Maestrat.
L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ha assegurat que “en aquestes últimes hores de Mostra he pogut comprovar com tant professionals, com a visitants i el sectors serveis i turístics de Culla coincideixen que s’han superat totes les previsions, que ja de per si mateix eren positives. L’activitat ha sigut molt intensa, centenars de persones han gaudit de Culla i de la tòfona, i això no fa més que donar-nos més ànims per a seguir en el camí de posar en valor la nostra cultura, el nostre patrimoni gastronòmic amb la tòfona com a emblema, i de continuar generant oportunitats de futur per a la nostra terra i la nostra gent”.
I és que la Mostra de la Tòfona de l’Alt Maestrat és una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que ha reunit tècnics, *truficultores, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.
Primera Tòfona d’Honor per a Demetrio
Una de les novetats d’aquesta dissetena edició de la Mostra ha sigut el lliurament de la primera Tòfona d´Honor a Demetrio Ferrando Beltrán, truficultor de Benassal.
Una nova distinció, que tal com ha explicat Fabregat “pretén convertir-se en una agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la *truficultura i per haver treballat en la posada en valor d’aquest singular producte tan important a la nostra comarca” i que tindrà la seua continuïtat en posteriors edicions en els municipis de Catí i Benassal.
L’organització del premi ha volgut reconéixer en Demetrio tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra (tuber melanosporum).
Concursos i demostracions que atrauen les mirades dels visitants
En el transcurs d’aquesta segona jornada de la Mostra han sigut els concursos els que han atret les mirades de desenes de visitants i afeccionats que s’han concentrat entorn del XII Concurs de Tòfona Negra de Major Pes, el XVII Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona i l’II Concurs Infantil de Gossos Cercadors de Tòfona.
La degustació i showcooking amb tast comentat de vins de Celler Les Useres i la degustació d’arròs de presa i calçots amb romescu i tòfona negra a càrrec d’Arròs en Albinegro de Castelló han posat el fermall gastronòmic a dos dies en què l’aroma de la tòfona ha sigut el millor acompanyant a tota l’activitat desenvolupada a Culla.
Convertir la gastronomia en una oportunitat per al territori
Amb l’èxit de convocatòria de la Mostra de la Tòfona Negra de L’Alt Maestrat es torna a posar de manifest el gran potencial de la gastronomia d’aquesta zona de l’interior de Castelló com a element dinamitzador del territori i generador de noves oportunitats de futur en aquest entorn rural. A punt de complir la seua majoria d’edat, aquest esdeveniment s’ha consolidat en el calendari gastronòmic anual de tots els afeccionats a la tòfona, no sols en la pròpia província de Castelló, sinó en la Comunitat i la resta d’Espanya.