S’aproximen unes de les vacances més esperades de l’any: Les festivitats de Setmana Santa. Una ocasió idònia per a canviar d’aires i gaudir d’un temps en família, amb amics, en parella o fins i tot en solitari. Els viatgers que vulguen fer d’aquesta setmana unes vacances úniques, tenen a l’abast de la seua mà xicotets racons rurals que els poden oferir tot tipus d’activitats en contacte amb la naturalesa, replets de llocs històrics i plens de cultura, segons recorda l’Associació Els Pobles més Bonics d’Espanya (www.lospueblosmasbonitosdeespana.org). Una xarxa de xicotets municipis que compta amb 94 localitats úniques, present en quasi totes les Comunitats Autònomes espanyoles i que anima al viatger a prendre en consideració realitzar una escapada.
A la Comunitat Valenciana, l’Associació compta amb cinc localitats: El Castell de Guadalest (Alacant), Culla (Castelló), Morella (Castelló), Peníscola (Castelló) i Vilafamés (Castelló).
El Castell de Guadalest: l’esperança de poder gaudir d’un avançament del bon temps, fa que les destinacions de platja estiguen entre els preferits pels viatgers. Aquest municipi alacantí experimenta un interessant repunt turístic aquests dies, gràcies als centenars de visitants que arriben atrets per la seua bellesa monumental, amb el Castell de San José (de construcció àrab) al capdavant. La vila va ser declarada Conjunt Històric-Artístic en 1974 i anys més tard Bé d’Interés Cultural.
Culla: a Castelló, la segona província més muntanyenca d’Espanya, es troben bonics pobles serrans, dels quals Culla és un bon exemple. Aquest municipi d’uns 200 habitants amaga als seus carrers infinitat de sorpreses, per la qual cosa mai t’avorriràs descobrint tots els seus encants. Els viatgers que busquen un escenari per a fer fotos, trobaran milions d’opcions als carrers de Culla, entre muralles, castells, antics hospitals i bells racons naturals.
Morella: les processons de Setmana Santa a Morella s’emmarquen en un context medieval que les converteix en úniques i mostren la tradició d’aquesta festivitat a la ciutat. Els principals carrers de la localitat alberguen les processons de la Passió del Senyor el Dijous Sant i la de l’Enterrament del Senyor el Divendres Sant, totes dues amb una elevada participació. En aquestes dates, aquest preciós poble s’ompli de visitants, per la qual cosa l’agenda de la ciutat s’enriqueix comptant amb activitats variades i per a tots els públics que mesclen la tradició, la cultura i l’aspecte més purament festiu.
Peníscola: el fervor religiós es posa de manifest a través de diferents esdeveniments religiosos que es realitzen en el barri antic del municipi: la Benedicció de les Palmes, la trobada de grups amb Bombos i Tabals, la recreació del Viacrucis pels jardins del Castell, la celebració de la Passió i Mort del Senyor i la processó del Sant Enterrament. La visita a aquesta vila converteix en imprescindible la visita al Castell-palau del Papa Lluna, situat damunt d’un penyal i envoltat de muralles de diferents èpoques. El Castell de Peníscola és Monument Històric-Artístic Nacional des de 1931.
Vilafamés: la Setmana Santa en aquest poble de Castelló, igual que en l’occident cristià, suposa la commemoració anual de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús. És una festivitat de profunda tradició que dona principi amb el Diumenge de Rams i finalitza amb el Diumenge de Resurrecció. La visita a la localitat és una oportunitat única per a gaudir d’uns dies de *relax en un espectacular entorn natural on la Cova *Matutano (jaciment arqueològic del Paleolític Superior) i el Paratge de San Miguel (itinerari per l’ermita de San Miguel i el bosc de pins, salzes, alzines i llentiscles) són els protagonistes.
Sobre l’Associació
L’Associació Els Pobles més Bonics d’Espanya, que ja compta amb 94 localitats úniques, naix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esguiten la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els xicotets municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprén tant dins com fora d’Espanya.