Durant la celebració de l’Assemblea General de socis de l’Associació d’Amics del Papa Luna de Peníscola, l’alcalde i soci fundador d’aquesta, Andrés Martínez, ha anunciat el propòsit de l’equip de govern local de posar en marxa un nou museu.
Després d’acceptar la petició de la pròpia associació de traslladar la Biblioteca del Papa Luna a la Biblioteca Municipal, Martínez ha comunicat que la Casa de l’Aigua allotjarà el Nou Museu Etnològic de la ciutat.
La Casa de l’Aigua, situada en el cor del Centre històric, va ser dissenyada en la seua renovació com a espai d’exposicions, així que “és un enclavament de luxe per a la ubicació d’aquest nou museu” ha valorat Martínez.
Actualment acull una excel·lent i extensa col·lecció de llibres i materials relacionats amb la figura de Benet XIII, en un espai de recent creació per al seu estudi. No obstant això, per la practicitat que suposa reallotjar aquesta excelsa col·lecció en la pròpia Biblioteca Municipal, a petició de l’associació, se li donarà trasllat deixant lliure aquest edifici municipal.
Crida a la participació ciutadana
A més de la convocatòria d’un Consell de Cultura extraordinari per a tractar aquesta qüestió “i facilitar així la participació de totes les entitats culturals del municipi, en el procés de disseny del futur museu”, l’alcalde ha manifestat la importància de les aportacions de particulars en la futura mostra: “la participació i la col·laboració ciutadana serà fonamental, volem que totes les peniscolanes i peniscolans senten aquest espai com a propi, com a part de les seues vides i de les dels seus avantpassats; que mostra l’essència de la nostra manera de ser; que mostra l’ànima de les nostres festes, per a compartir-la amb el món” i és que Martínez ha concretat que Les Danses i la tradició festiva del municipi “haurà de tindre un protagonisme especial”.
El treball de camp s’encarregarà en els pròxims dies i les diferents entrevistes amb destacats estudiosos dels balls típics i la història local es programaran també en breu per a que “entre tots, i molt especialment amb el Grup Cultural de Danses, hem de crear una mostra expositiva que projecte no sols la importància històrica i etnològica de la nostra tradició, sinó que compartisca també tota l’emoció que ens provoca” ha conclòs Martínez.
La data més antiga amb què es coneixen Les Danses de Peníscola es remunta al segle XVII. Impregnades de caràcter religiós, els “dansants i gitanetes” actuen en les festes patronals de la Verge de l’Ermitana els dies 8 i 9 de setembre, ballant en la processó i en la plaça d’Armes. La seua història, singularitat i la vistositat de la indumentària tradicional, els han valgut el reconeixement de propis i visitants al llarg dels anys, catalogant-se les Festes Patronals d’Interés Turístic Nacional.