Ernestina Borràs ha apuntat que “en la desescalada hem de diferenciar els pobles menuts dels pobles grans: simplement perquè hi ha menys persones i més espai per compartir”
L’alcaldessa de Càlig, Ernestina Borràs, com a membre de la comissió executiva de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), participava ahir en la reunió per videoconferència convocada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, en la qual es va convidar als ajuntaments i a les diputacions a sumar-se a l’Acord Valencià per la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana i a cooperar amb les seues aportacions i experiència en el disseny d’un full de ruta que servisca, entre altres aspectes, per a rellançar el teixit productiu.
Borràs va traslladar les particularitats del món rural i, especialment, els pobles més menuts d’interior, en el marc de la ‘desescalada’ que preveu la tornada a l’activitat escalonada en tots els àmbits de la vida diària. “Podem dir que aquests pobles s’estan adaptant molt bé a les circumstàncies que tenim en este moment, donant resposta a la seua gent en totes les necessitats que es tenen”, exposava l’alcaldessa, tot i que també ressaltava “els problemes que estem tenint a molts municipis amb la connectivitat; per desgràcia, Internet no arriba amb qualitat a tots els llocs i, en alguns pobles hi ha zones amb nul·la cobertura de telefonia”.
Borràs va demanar al màxim responsable del Consell “suport econòmic o de personal que garanteixen mitjans que arriben a la gent dels pobles més menuts”, en referència a dotar de recursos humans als xicotets municipis per a realitzar tasques de neteja i desinfecció, per exemple, o d’Agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) per assessorar i traslladar a la ciutadania la informació i les mesures que en l’àmbit econòmic s’estan oferint des de les diferents administracions.
A més de propostes per rellançar l’economia del món rural, l’alcaldessa de Càlig també va apuntar que “en la desescalada hem de diferenciar els pobles menuts dels pobles grans: simplement perquè hi ha menys persones i més espai per compartir”, i va ressaltar “la importància de treballar pel repte demogràfic. Si ja era necessari abans de la crisi de la COVID-19, ara encara ho és més, perquè han augmentat les dificultats que ja tenien. Recordem que la majoria és una població envellida en pocs naixements i poques oportunitats. I si no hi ha treball, la solució serà difícil”.
Durant la reunió, els representants municipals i provincials van traslladar al president la seua disposició a sumar-se als treballs per a aconseguir l’Acord Valenciana per la Reconstrucció, reforçant l’entesa entre les diferents administracions i recaptant propostes i plantejaments dels representants de l’Administració local respecte a la futura fase de desescalada, en la qual – ha assegurat Ximo Puig- “es produiran dificultats” perquè no “comptem amb un receptari” i, per això, “hem de fer-lo d’acord amb les persones expertes i donant seguretat sanitària”.