El portaveu d’Agricultura del Grup Popular en les Corts, Miguel Barrachina, ha demanat la dimissió de la consellera Mollà per excloure de les ajudes al sector les ramaderies de bous braus.
El popular ha començat la seua intervenció en la Comissió de Medi Ambient de les Corts recordant a les víctimes de la pandèmia i agraint el seu treball als agricultors, pescadors i ramaders de tota la Comunitat Valenciana “que han aconseguit amb la seua generosa contribució que aquesta situació no desemboque en una situació molt més difícil i que la crisi sanitària haja desembocat en una crisi social”.
Barrachina ha traslladat la necessitat de realitzar proves PCR. “Volem que es facen test. Hi ha hagut problemes per a la recol·lecció i amb el transport per mancada test. Volem que la pròpia Conselleria que té capacitat i instal·lacions, en coordinació amb Sanitat, qui facilite que es facen PCR”. Per al diputat, “és escandalós que s’hagen realitzat 0 PCR tenint recursos i possibilitats tècniques mentre no passem de fase per no fer test”.
El portaveu ha demanat que la Conselleria d’Agricultura pose en marxa diverses iniciatives de suport al sector presentades pel PP amb motiu de la crisi de la Covid-19 “com l’elevació de les assegurances agràries en cinc milions d’euros més, la revisió de l’IRPF per als agricultors que no han tingut ingressos, les quotes a la Seguretat Social o la rebaixa de l’IVA als esdeveniments taurins”.
També ha demanat l’elaboració d’un Pla de Recuperació del sector taurí. “Si en aqueixa ordre d’ajudes que es va anunciar divendres passat també s’engloba el sector de la flor ornamental, la qual cosa ens sembla fenomenal, no té sentit dir que s’exclouen de les ajudes als ramaders de caps de bestiar braus perquè els seus animals no són per a menjar sinó per a l’espectacle. Demanem que s’empare als ramaders de caps de bestiar braus de la Comunitat Valenciana la carn de la qual acaba en els plats. No pot excloure a les ramaderies autòctones de bous braus”.
El portaveu popular ha assenyalat que “Mireia Mollá és la responsable pública del sector ramader i ha d’ocupar-se de la ramaderia valenciana, de tota, és la seua obligació. Si no ho vol fer perquè no li abelleix, Mollá hauria d’abandonar el seu càrrec. El 95% dels ingressos de les ramaderies de caps de bestiar braus provenen d’espectacles com els bous al carrer prohibits per l’administració en aquesta crisi i és l’administració qui ha de donar-los una resposta. En la seua baralla entre conselleries les víctimes són les ramaderies. Si no li agraden les seues competències abandone-les. Hi ha 3.000 persones que depenen directament d’aqueixes més de cent ramaderies. Hi ha motius econòmics, ecològics, de despoblació i de tradició per a fer costat a aquest sector”.
Falta de previsió en residus i abandó dels treballadors
Per part seua, la portaveu de Medi Ambient Elisa Diaz ha acusat la consellera Mollá de falta de previsió en matèria de residus en aquest Covid i de deixar sense protecció als treballadors. “Han arribat tard i la gent no ha sabut com tractar els residus”. També ha sol·licitat fer PCR als treballadors de Vaersa, en continu contacte amb residus. No els donen ni màscares, ni PCR, ni més cotxes per a evitar que vagen quatre en el mateix vehicle des de fases diferents, quan és molt probable que el 30 de juny es vagen al carrer”.
Per a Díaz, “la Conselleria hauria d’aprofitar la situació perquè la gestió de residus de la Covid també és una oportunitat. La gestió de residus és molt important en aquesta pandèmia però des d’aquesta Conselleria han sigut incapaces d’atallar i fer front a la situació. Té l’oportunitat de, amb el sector forestal i els col·legis professionals, construir i ajudar a crear una indústria, però dubte que siga capaç de fer-ho perquè aquesta Consellera ni tan sols s’assabenta del que ocorre sota la seua responsabilitat”.
Finalment, la diputada popular ha criticat l’eliminació de l’ajuda pressupostària per als educadors ambientals.