El PSPV-PSOE de la província de Castelló presentarà una moció per a instar a les institucions públiques a dissenyar i posar en marxa un pla específic d’ajudes per a la ramaderia de boví brau que permeta fer front al deute generat per la falta d’ingressos i poder continuar alimentant als animals, així com realitzar les cures sanitàries necessàries.
Tal com explica el secretari general del PSPV-PSOE de la ciutat de Castelló, diputat autonòmic i membre de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Paco Gil, la ramaderia de boví brau és un dels sectors que “pitjor ho estan passant” a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma per l’emergència sanitària de la COVID-19, ja que, l’actual situació d’excepcionalitat, ha tingut com a conseqüència la paralització de la temporada de festejos, “la qual cosa es tradueix en un important excedent de caps de bestiar braus en el camp i, la desatenció del qual per falta de recursos, podria desencadenar que centenars de bòvids acaben en l’escorxador”. “No sols això sinó que, per a evitar aquest trist final, han de continuar sent alimentats i rebre les cures veterinàries precises, un desemborsament que no fa més que empitjorar la precària situació del sector”, diu Gil.
Així mateix, des d’un punt de vista temporal, la pandèmia del coronavirus s’està desenvolupant en un dels pitjors moments per a este sector. “Després de superar el sempre complicat hivern, amb milers d’animals que alimentar i sense obtenció d’ingressos per a compensar les despeses generades per totes les cures sanitàries que aquest sistema de producció tan exigent requereix, la crisi sanitària continuarà impedint la compensació de les inversions realitzades amb els previsibles beneficis obtinguts pels festejos de primavera, ara inexistents”, argumenta el diputat autonòmic.
Per a Gil, els ramaders de l’esmentat sector es troben en una situació “d’extrema dificultat”, ja que “a l’absència d’aquests espectacles durant aquests mesos s’uneixen les incògnites i incerteses que s’obrin ara sobre les opcions reals de poder celebrar-los durant la campanya d’estiu, que és quan es concentren la major part d’aquests”. Cal recordar que, dins del sector ramader, el de brau es diferencia de la resta perquè sustenta la seua economia en la venda o lloguer dels seus animals i, destinar-los al mercat de la carn, implicaria pèrdues inassumibles.
Per a Gil “resulta evident que també les ramaderies de caps de bestiar braus s’estan veient afectades de manera molt negativa per les conseqüències adverses que està provocant la COVID-19 sobre el teixit econòmic en general, i també el sector de la ramaderia de boví brau. Es tracta d’un col·lectiu professional que agrupa en un total de 105 explotacions i prop de 10.000 caps de bestiar en la Comunitat Valenciana”.