La Diputació de Castelló ha convocat una reunió amb els tècnics municipals dels ajuntaments de la província per a reforçar la col·laboració entre institucions i impulsar la necessària coordinació entre tots els implicats en la lluita contra el mosquit. Així ho ha anunciat la diputada provincial de Medi natural, María Jiménez, qui assenyala que el 8 de juny el director del Pla Provincial Contra els Mosquits, Ricardo Jiménez, al costat de tècnics de la Diputació, “es reunirà amb els responsables municipals, perquè això és una labor conjunta en la qual és fonamental que tots complim amb el que ens correspon”.
La Diputació de Castelló inverteix un milió d’euros en el Pla Provincial Contra els Mosquits, treballant en una doble adreça: combatent directament als insectes en les zones de marjal o amb aigua estancada en el medi natural, i elaborant estudis periòdics sobre la situació existent en cada municipi perquè els ajuntaments puguen donar les indicacions oportunes a les empreses que tenen contractades per a combatre la plaga dins del seu terme.
Com ressalta María Jiménez, “ningú pot dubtar de l’esforç que realitzem perquè, de fet, som l’única de les tres diputacions de la Comunitat Valenciana que té un pla d’actuació tan important com aquest”. Això sí, insisteix que “hem de ser conscients que és molt complicat el control total dels mosquits i que tots hem de ser actius per a combatre-ho”.
Reunió amb els ajuntaments
Divendres passat 22 de maig la diputada provincial va mantindre una reunió per videoconferència amb els ajuntaments de tota la província per a donar-los a conéixer totes les pautes que cal seguir, reunió en la qual el director del Pla Provincial Contra els Mosquits, Ricardo Jiménez, va deixar clar que els consistoris municipals són els responsables d’actuar en zona urbana, que no sols inclou el nucli urbà dels municipis sinó tot tipus de solars i terrenys amb catalogació d’urbanitzables.
Sobre a petició de vols per a fumigar, María Jiménez nega que es tracta de decisions arbitràries perquè “sempre estan avalades per informes tècnics, com ha de ser”. En aquest sentit, destaca que els ajuntaments que consideren que hi ha zones de marjal que requereixen aquest tipus de tractaments “poden traslladar les seues peticions a la Diputació, que analitzarà a nivell tècnic la situació per a determinar si cal demanar el permís oportú a la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat, que és la que al final ha de donar o no l’autorització”, destaca María Jiménez.
Tractaments aeris
El mateix Ricardo Jiménez, en la reunió amb els ajuntaments, va explicar als presents que els tractaments que s’apliquen en el medi natural finançats per la Diputació són fonamentalment terrestres i ocasionalment aeris, d’acord amb la legislació vigent i la línia marcada per les autoritats sanitàries. Així, va subratllar que l’eficàcia de tots dos tractaments “són equivalents” i que l’actuació aèria només està justificada quan es detecten grans poblacions de mosquits i cal actuar en molt poques hores sobre grans extensions de terreny.
Sobre aquest punt, la diputada provincial insisteix a aclarir és que “tan efectiu és el tractament terrestre com l’aeri i que els vols només són en casos excepcionals, normalment marjals amb molta acumulació d’aigua, i quan els informes del director tècnic així ho consideren”.
María Jiménez reconeix que el llarg període de pluges viscut aquesta primavera, al costat de la calor, han portat a una proliferació de mosquits, però insisteix que la Diputació treballa sobre el terreny els dotze mesos de l’any. Amb això, demana per tot això “responsabilitat” i que no s’utilitze el tema dels mosquits “per a polititzar, perquè ningú pot posar en dubte que estem fent tot el que és a les nostres mans per combatre’ls”.
Vídeo amb consells
La lluita contra els mosquits és tasca de tots, comptem amb tu’ és l’eslògan del vídeo que ha editat la Diputació, en el qual se sol·licita la implicació de la ciutadania en la lluita contra aquests insectes i s’ofereix una sèrie de consells útils per a la llar. El vídeo inclou, entre altres recomanacions, evitar l’acumulació d’aigua a les terrasses, mantindre netes i ben clorades les piscines i basses, llavar cada dos dies els abeuradors d’animals i practicar un bon drenatge en les zones d’horts urbans.