La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Xarxa Memòria de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) -constituïda pels municipis per a la posada en valor de la memòria democràtica- i l’entitat Amical de Mauthause han signat un manifest per a retre homenatge i recordar a tots els espanyols deportats i morts en els camps de concentració i a totes les víctimes valencianes i espanyoles del nazisme.
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que, en un dia com aquest, fa 75 anys «van ser alliberats els camps de l’horror, on milers d’espanyols van patir fora mida i molts d’ells van perdre la vida»
«Volem retre’ls homenatge a tots ells, i especialment a les víctimes valencianes, i mostrar tot el nostre suport a les famílies, atés que la crisi mundial de la Covid-19 ha obligat a la suspensió de tots els actes oficials previstos amb motiu de l’est 75 aniversari de l’alliberament dels camps».
En Mauthausen van estar internats prop de 8.000 espanyols, dels quals van morir uns 5.300 allí i en altres camps de concentració nazis. Segons les dades verificades, en total va haver-hi 627 deportats valencians, procedents de 271 municipis valencians.
Pérez Garijo ha anunciat que, des de la Conselleria, es reprendrà quan siga possible la tasca de reconeixement per part de la Generalitat a les víctimes valencianes de l’Holocaust a través de ‘Construint Memòria’, la iniciativa que recorre tot el territori de la Comunitat Valenciana per a recordar a les 627 persones víctimes de l’holocaust nazi. «No podem oblidar a les dones i homes que van lluitar per la llibertat i democràcia com a garantia de futur», ha subratllat.
El 5 de maig va ser la data que el Govern d’Espanya va acordar, a semblança d’altres països europeus, declarar el dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en *Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. La data triada coincideix amb la commemoració de l’alliberament en 1945 del camp de Mauthausen-Gusen, a Àustria.