La Presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha presentat un decàleg de mesures sanitàries “davant la falta de gestió i planificació” de Puig.
Bonig ha indicat en roda de premsa que “davant l’evidència de des del Botànic han torpedinat la comissió de reconstrucció de les Corts i que Puig mareja molt però no fa res, des del PP hem iniciat el nostre propi full de ruta de la reconstrucció amb propostes concretes, per a veure si entre tots som capaces d’arribar a algun acord. Ara, al Pla activa que ja presentem se sumen aquestes deu mesures en matèria sanitària consensuades amb el sector”.
La presidenta popular ha qualificat de “vergonyós” el que està succeint amb el recompte de morts per la Covid-19, amb la indignitat que suposa cap als morts i els seus familiars, i que la mentida siga el fil conductor habitual en el discurs de Sanitat. “Van dir que anaven a contractar a 1.200 rastrejadors i ara són 600, que anaven a mantindre als MIR, que els anaven a pagar un salari digne i són només 1.121 euros. Ací, el discurs de la protecció dels drets laborals que enarbora l’esquerra cau per la seua incongruència”.
A més, Bonig ha assenyalat que “hi ha un cansament generalitzat entre els sindicats mèdics per la gestió en sanitat. Falten mitjans i mancada planificació. No es pot parlar de bona actuació quan no hi ha protecció, reforços, coordinació ni protocols clars. Convé que el govern de Puig es pose a treballar de manera coordinada per a estar preparats davant un possible segon rebrot”.
El decàleg presentat per la presidenta popular és el següent:
1. Entregar l’Alta distinció de la Generalitat a tots els professionals de l’àmbit de la salut i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. “És el millor reconeixement públic a uns magnífics professionals que s’han deixat la pell”.
2. Fixar una data anual de reconeixement a les víctimes de la Covid-19. “Podria ser l’11 de març que és el dia en què l’OMS va declarar la malaltia com a pandèmia”.
3. Pagar un plus de perillositat fins que acabe l’estat d’alarma, una paga extra, als professionals sanitaris que han estat enfrontant-se al virus.
4. Replantejar el paper de l’atenció primària. “Cal establir nous espais en els centres de salut on han d’anar els simptomàtics de la Covid-19. No poden ajuntar-se”.
5. Gratuïtat de màscares i altres productes sanitaris per a gent vulnerable amb patologies i econòmicament. “No parlem del gratis total sinó per a aquests col·lectius i una baixada de l’IVA del 21 al 4% en considerar-ho producte farmacèutic de primera necessitat”.
6. Creació d’un consell professional permanent en Sanitat integrat per tots els col·lectius professionals que assessore en l’elaboració de protocols i documents. “Hi ha un problema greu de gestió sanitària en una Conselleria de Sanitat desbordada sense preparació, sense coordinació i sense mitjans humans al capdavant. No sabem on estan els alts càrrecs, el nomenament dels quals es deu més a carnets polítics que a criteris de professionalitat. Al capdavant d’institucions bàsiques ha d’haver-hi equips preparats. Cal fer una revolució en la conselleria de Sanitat”.
7. Creació d’una unitat d’emergències integrat per professionals sanitaris. “Aglutinaria a tot el personal que ha intervingut en la Comunitat per a l’intercanvi d’idees, procediments i protocols. És necessària tota aqueixa conjunció de coneixements per a aplicar-los en centres de salut. Això cal fer-ho ara. Assegurar a tota la gent contractada que tindrà contractes estables i ben remunerats davant un possible rebrot i un possible mercadeig. Cal cuidar i acaronar als professionals. No pot ser que no s’hagen tocat el sou els alts càrrecs del Botànic i els professionals mèdics contractats estiguen cobrant 1121 euros”.
8. Equips de coordinació sociosanitària entre les residències de majors i sanitat.
9. Crear places especialitzades de geriatria en els 24 departaments de salut de la Comunitat coordinades amb atenció primària. “Ha fallat el govern estrepitosament en el tema de les residències i cal treballar ací perquè és el col·lectiu més vulnerable”.
10. Crear programes específics d’investigació. “Posada en marxa d’un clúster de col·laboració públic-privada perquè s’investigue i intercanvien coneixements. Que les concessions estiguen al servei de la investigació, de les necessitats, per a ser un referent en la investigació en aquesta pandèmia”.
Isabel Bonig ha explicat que “aquest decàleg, que naix d’escoltar als professionals que és el que hem fet des del principi, el remetrem a presidència de la Generalitat. Hem mantingut reunions amb els col·legis professionals d’infermeria, metges i farmàcia, amb altres col·lectius professionals i amb l’associació de familiars víctimes de la Covid-19”.
La presidenta popular finalment ha indicat que “no volem bones paraules sinó fets i gestió. Ara és el moment per a posar en marxa aquestes mesures amb caràcter immediat. Si hi ha un rebrot no podran dir que no estaven advertits. Menys seminaris del *Botànic i més planificar”.