El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat al Govern una sèrie de mesures com l’aplicació d’un tipus d’IVA superreduït al turisme, com s’ha fet en altres països, per a mitigar el colp econòmic de la Covid-19 en el sector i els seus treballadors. Així mateix, ha recordat a la ministra de Turisme, Indústria i Comerç el seu compromís d’estimular mitjançant mesures concretes l’arribada de turisme espanyol, “encara que no consta cap mesura econòmica concreta”, ha assenyalat Mulet.
El valencianista recorda la importància d’aquest sector en la recuperació econòmica, que empra a milers de persones en tot el país, especialment en territori valencià “pel que són urgents incentius fiscals que faciliten la formalització de reserves, major consum i mesures d’una altra classe, algunes de les quals no semblen revestir massa problema”. Així ha citat com a exemples aclarir i facilitar la venda de bitllets de Llarga Distància en la web de Renfe (molt complicat en l’actualitat i només per viatges a curt termini) per a afavorir l’arribada de turistes espanyols, la reducció per Costes dels cànons d’ocupació de platges perquè les concessions puguen dur a terme activitats turístiques a la platja com hamaques, terrasses, motos aquàtiques, patinets i contractar així personal amb una menor incertesa, entre altres.
Per a Mulet “qualsevol benefici fiscal a les empreses ha de contemplar així mateix corresponsabilitat en les condicions laborals del seu personal, ja que tots sabem de la importància que té personal com les Kellys, amb treballs de neteja molt durs, precaris i temporals, que haurien de ser millorats en algunes zones turístiques molt concretes”. El senador recorda que són essencials en aquests moments mesures per a atraure el turisme i que les activitats puguen arrancar amb certa garantia.
Mesures addicionals
Després de reunir-se amb representants de la coalició de localitats turístiques, aquests li han expressat els seus dubtes sobre la situació post alarma, les distàncies socials en espais públics com passejos marítims i parcs o els carrerons de nombrosos centres històrics, “on sembla impossible compatibilitzar terrasses, turistes i distàncies de seguretat, per la qual cosa semblen molt necessàries en el futur Decret post-alarma mesures d’obligat compliment en espais públics i no sols recomanacions, per a augmentar la credibilitat de trobar-se en destinacions segures, ja que la seguretat serà una variable molt important enguany a l’hora de triar destinació”.
La coalició traslladarà demà a la ministra Reyes Maroto aquestes inquietuds i demandes a través de Vicenç Vidal (Més per Mallorca), formació integrada al costat de Compromís en el Grup de l’Esquerra Confederal del Senat.