En els últims dos mesos s’han consultat 22.585 documents en línia i visualitzat 61.171 vegades la sèrie documental de la província als anys 60 i 70
El servei d’arxivística de la institució provincial es el més gran i important de les comarques de Castelló
L’Arxiu de la Diputació de Castelló commemora hui dimarts el Dia Mundial dels Arxius evidenciant la seua salut de ferro. Bona mostra d’això, són els últims indicadors que ha presentat la diputada de l’àrea, Ruth Sanz, i que posen de manifest “un important augment de l’interés de la població pels continguts que custodiem i protegim a l’Arxiu”.
Sanz ha destacat que “estem en el millor moment de l’Arxiu a la xarxa”, amb dades “tan extraordinàries” com el nombre de consultes de documents en línia. En els últims dos mesos, aquestes han augmentat de forma considerable fins a arribar a les 22.585, una xifra que feia temps que no es registrava, segons ha apuntat la diputada.
L’apartat que més interés ha despertat ha estat, amb les dades en la mà, el d’emissions cinematogràfiques, una de les novetats introduïdes recentment. En aquest sentit, Sanz ha recordat que per a amenitzar l’aturada per l’emergència sanitària es va decidir traure a la llum una sèrie documental històrica sobre la província de Castelló en els anys 60 i 70 del passat segle. “La resposta ha estat magnífica, amb 61.741 visualitzacions úniques”.
Per a Sanz aquestes “dades tan positives” demostren el pes d’aquest Arxiu tan important per a Castelló, el més gran de la província i, per a molts, totalment desconegut”. Per això, ha dit, “anem a treballar per a difondre els seus continguts per a enriquir la nostra societat de coneixement i de la història més nostra”. Actualment, en els seus fons, la Diputació guarda en 4,3 quilòmetres lineals milers i milers de documents representatius de la història provincial, amb un immens recull fotogràfic formada per 100.000 instantànies de tots els pobles de Castelló i documentació d’alta vàlua com l’arxiu dels Comtes de Cirat.
Cal recordar que, amb el pas de la província a la fase 2 de la desescalada, s’han reobert les instal·lacions arxivístiques seguint escrupolosament les directrius marcades per les autoritats sanitàries. Així, tota persona que vulga fer ús de l’espai l’ha de reservar amb anterioritat des del lloc web del servei, ja que només està permesa l’entrada d’una persona al dia.
Arxiu del ‘Confinament’
La diputada de l’Arxiu ha recordat que des de la institució provincial s’està recollint material de tot tipus i formats per a documentar i custodiar per a la història el primer gran confinament de la història moderna. Es poden enviar imatges, vídeos, dibuixos, contes o vivències escrites, les quals es recopilaran i es publicaran en línia perquè tothom que ho desitge puga consultar-ho. Es pot trobar més informació al respecte en el web del servei.