Maestrat Viu ens fa arribar la següent nota de premsa que reproduïm a continuació.
El Manifest per la Vida Rural s’ha fet públic avui 10 de juny de 2020 a través de les xarxes socials de la Plataforma No al Yellowstone Europeo.
El document exalça la història, els recursos naturals i el treball de la gent que viu a les comarques del Baix Ebre, el Maestrat, el Maestrazgo, el Matarranya, el Montsià, els Ports, la Terra Alta i la Tinença de Benifassà, i incideix en la complicitat de l’Administració amb projectes que es volen dur avant sense estudis previs de viabilitat i sense la participació efectiva de la ciutadania.
Maestrat Viu canalitzarà les adhesions al Manifest per la Vida Rural, que estan obertes a particulars, associacions, plataformes, empreses i ajuntaments. Per fer efectiva l’adhesió, els interessats hauran d’enviar un correu electrònic a maestratviu@gmail.com, tot indicant el nom, cognoms i NIF de la persona o representant, i explicitant aquesta voluntat.
MANIFEST PER LA VIDA RURAL
EL BAIX EBRE, EL MAESTRAT, EL MAESTRAZGO, EL MATARRANYA, EL MONTSIÀ, ELS PORTS, LA TERRA ALTA, LA TINENÇA DE BENIFASSÀ
MANIFESTEM
1. Que s’han de respectar les nostres delimitacions territorials, ja que sempre hi ha una tendència a desnaturalitzar els nostres territoris davall altres marques imposades que responen a uns
interessos que no són els de tot el territori.
2. Que la terra, l’aigua i l’aire són els nostres recursos naturals més preuats i més cobdiciats. Per això a dia d’avui assistim a un procés global que pretén concentrar i privatitzar l’espai natural per
controlar i expulsar els pobles que històricament n’han contribuït al manteniment i a la gestió. La nostra actitud sempre serà d’oposició als processos de compra massiva de terres.
3. Que els nostres territoris són el resultat de la interacció secular entre ésser humà i medi natural, una perfecta simbiosi que ha ajudat a conservar el paisatge fins ara, malgrat la política ineficient, i sovint d’esquenes a la societat, practicada per les altes administracions.
4. Que ara eixa simbiosi es vol trencar novament amb la voluntat d’uns interessos forans amagats presumptament davall la filantropia i amb la connivència, la col·laboració i la necessària complicitat de les nostres administracions superiors.
5. Que l’equilibri natural, sempre fràgil, es vol tornar a trencar amb la reintroducció d’espècies animals, més encara sense cap pla, projecte o estudi previ.
6. Que sempre hi ha hagut i hi haurà interessos per tal de canviar les regles de joc al món rural, de vegades de maneres més subtils, com ara amb el greenwashing o blanqueig ecològic; d’altres més
exagerades, com en els pitjors anys del boom immobiliari. Davant de l’especulació, la societat civil sempre ha d’estar activa. La nostra implicació en xarxa és la clau.
7. Que volem continuar vivint com fins ara, perquè ací ja tenim una gran qualitat de vida. Perquè la solució està ací, al territori. Som els hereus de tot el ric patrimoni agrícola i forestal que tenim.
Respectem-lo i fem-lo respectar.
8. Que no volem cap altre més projecte, amb la implicació de l’Administració o sense, que es faça d’esquena al territori i imposat des de dalt. Volem més suport a la gent del territori.
9. Que el minifundisme és una forma d’organització que va més enllà de l’explotació agrícola o forestal, és cultura, sentiment, tradició, paisatge, sostenibilitat i sobretot biodiversitat en els nostres
territoris.
I PER AIXÒ DEMANEM A LA GENERALITAT VALENCIANA, A LA GENERALITAT DE CATALUNYA I AL GOVERN D’ARAGÓ
● Que declaren els nostres territoris rurals lliures d’especulació i interessos forans i aliens al territori.
● Que aposten per la vida rural i el que entenem que ha de ser el veritable desenvolupament rural, que és plenament factible: ajuda i suport al sector primari, I+D+I, diversificació de sectors,
planificació amb escolta activa a la gent del territori.
● Que mantinguen una relació més fluida i proactiva amb la gent del territori, empreses i les administracions locals, que som els qui hi vivim i el sentim.
● Que defenguen el minifundisme davant de qualsevol interés, atac o amenaça.