El col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu anuncia a través d’aquest comunicat que els guanyadors dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual de 2020 són Montserrat Vericat Esteller en la categoria individual pel projecte editorial de recuperació de la novel·la juvenil El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada, text inèdit d’Armando Vericat, escriptor de Traiguera traspassat el 2015; i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser per la creació dels Premis Dona Coratge, destinats a reconèixer la importància de les dones en el món rural, tant a nivell local com comarcal i de país.
En reconèixer la iniciativa de la filòloga i professora Montserrat Vericat amb el Premi Alfred Giner Sorolla 2020, el jurat dels Premis Maestrat Viu ha tingut en compte la valoració que un projecte editorial de les característiques del que ha portat a terme té en l’àmbit de les lletres comarcals. En premiar la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser amb el Premi Seidia 2020, el jurat ha valorat el fet que la creació dels Premis Dona Coratge siga una iniciativa nascuda en l’àmbit local amb projecció comarcal i de país destinada a la visibilització de la dona rural.
En aquesta setena edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan Salvador Beltran Cavaller, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2019; Xavier Pallarés, representant de la Comissió Cultural de persones crítiques amb iniciativa d’Atzeneta del Maestrat, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva 2019; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu. A causa de la pandèmia, les reunions del jurat van portar-se a terme de manera telemàtica. Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, va excusar la seva absència.
La novel·la juvenil El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada, el resultat d’una tasca filològica de primer ordre
El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada és una novel·la juvenil publicada el 2019 per l’editorial Onada de Benicarló. Es tracta de l’obra pòstuma d’Armando Vericat, escriptor de Traiguera que va traspassar el 2015 mentre es trobava en plena producció creativa i que no va poder acabar de culminar-la. De ploma versàtil, l’autor iniciava amb aquesta obra la seua trajectòria creativa en el gènere de la novel·la juvenil. Montserrat Vericat va portar a terme una recerca en els arxius personals de l’autor, va recuperar els textos corresponents a l’obra, va acabar de donar-hi forma i va treballar en coordinació amb l’editorial Onada en el procés editorial del text fins a traure’l a la llum i posar-lo a disposició del públic lector.
En tractar-se d’una novel·la juvenil, el llibre té el valor de la creativitat adreçada a aquell públic que s’està educant i que constitueix la continuïtat de la llengua catalana i la cultura en valencià a la comarca i arreu de l’àrea lingüística, de manera que constitueix una aportació a la cultura del Maestrat posada al dia i apta per al consum cultural de masses. El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada reprodueix l’imaginari fantàstic d’Armando Vericat, en què es combina la tradició narrativa d’un Tirant lo Blanc amb la fantasia dels móns literaris de Tolkien.
Montserrat Vericat és llicenciada en filologia anglogermànica i en filologia catalana, exerceix com a professora de secundària a l’Institut de la Sénia i s’ha especialitzat en la biblioteca escolar. És una de les impulsores dels premis literaris Armando Vericat, que se celebren a Traiguera des de 2016, organitzats conjuntament pel Centre Cultural Traiguerí, l’Ajuntament de Traiguera i l’escola Verge Font de la Salut, adreçats a la població escolar local de primària.
Els Premis Dona Coratge, una iniciativa per a la visibilització de la dona rural
La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser, que ocupa Alina Covaci, ha impulsat aquest 2020 la creació dels Premis Dona Coratge per a posar en valor el treball de diferents persones i col·lectius per a aconseguir una societat igualitària, sense diferències entre gèneres i sense violència, que té per destí visibilitzar la importància de la dona en el medi rural, local, comarcal i de país. El caràcter inèdit d’aquests premis a nivell comarcal, ha pesat a l’hora de valorar-ne la candidatura per part del jurat.
Val a dir que les circumstàncies generades per la pandèmia han impedit fins al moment culminar el procés d’atorgament d’aquests premis, que s’havien de lliurar el 28 de març a l’Auditori d’Albocàsser, acte que resta pendent de realitzar en el moment de fer-se pública que han guanyat el premi Saidia 2020 a la iniciativa col·lectiva.
La creació del premi s’inscriu en la dinàmica de fer emergir els valors de la igualtat entre gèneres i entre persones en l’àmbit comarcal tot valoritzant el paper de la dona en el medi rural com a condició per a l’assoliment de l’equiparació en drets i deures, fita ineludible en la trajectòria pel progrés de la societat comarcal del Maestrat.
Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2020
Montserrat Vericat Esteller i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser rebran els guardons corresponents als premis Alfred Giner Sorolla a la iniciativa individual anual i Seidia a la iniciativa col·lectiva anual respectivament en l’acte de lliurament que tindrà lloc a les Escoles velles d’Atzeneta del Maestrat el 12 de setembre de 2020 a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari que es publicarà a www.maestratviu.org. A continuació també es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu que tindrà lloc al restaurant Casa Ramon de la localitat.
Aquest acte, que havia de tindre lloc el 16 de maig, va haver-se d’ajornar a causa de l’estat d’alarma decretat com a conseqüència de la pandèmia i no ha estat fins a l’etapa final d’aquest període extraordinari que s’ha pogut reorganitzar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat. Inicialment, l’acte tindrà lloc presencialment seguint les mesures de seguretat vigents en aquest moment.