La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha elaborat i posat en marxa un pla especial per a augmentar la vigilància en matèria de prevenció d’incendis forestals en zones rurals.
Aquest nou pla, que s’emmarca en la campanya d’estiu de prevenció d’incendis forestals, ve motivat per l’increment de persones que, per causa de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, s’han traslladat a les seues segones residències situades en zones rurals de la Comunitat Valenciana i que són, normalment, les que més territori forestal posseeixen.
A més, també s’ha percebut un increment de sol·licituds d’allotjament en cases rurals de pobles de l’interior que, juntament amb el desplaçament a segones residències, està provocant un increment del veïnatge poc comú en aquestes dates i comparable al qual es produeix en els mesos d’estiu o caps de setmana.
Per aquest motiu, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals coordinant als agents mediambientals i amb el suport dels recursos del servei de vigilància preventiva ha elaborat un pla especial per a adaptar la prestació del servei de vigilància a aquesta nova contingència, adaptat a les singularitats de cadascuna de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, tenint en compte els recursos disponibles, les zones de major valor i més vulnerables i, per tant, de major risc, així com aquelles zones en les quals es produeix una major afluència de persones.
Actuacions principals
Aquest nou pla contempla un reforç especial, per part de les unitats de prevenció, d’urbanitzacions de la interfície urbà forestal, àrees recreatives de la conselleria i zones de bany, així com rius, fonts o pantans situats en zones forestals i en els quals es preveu una afluència important d’usuaris, amb el risc d’incendi que això comporta per a la muntanya.
A més, es reforçarà la informació sobre la normativa de l’ús de maquinària forestal en segones residències i urbanitzacions de la interfície, així com la utilització de paellers i les seues característiques tècniques. Les unitats de prevenció de zones de sembra de cereal, simultaniejaran la vigilància especial de les recol·lectores de gra amb la d’aquests casos.
Cal assenyalar que les unitats de motobombes continuaran realitzant diàriament actuacions sobre la pelussa del xop, ja que s’ha detectat una gran acumulació, a causa d’una primavera humida que ha afavorit la floració d’aquesta espècie. Actualment es disposa de 12 unitats de motobombes, de les quals set es troben a la província de València, tres en la de Castelló i dues en la d’Alacant.
Els parcs naturals de la Comunitat Valenciana comptaran els caps de setmana amb una major presència de la qual diàriament es realitza, a través d’unitats de vigilància.
Impuls als plans locals
Actualment, un total de 66 municipis de la Comunitat Valenciana, 21 a la província d’Alacant, 13 en la de Castelló i 32 en la de València, compten amb plans locals de prevenció d’incendis forestals.
En els cinc primers mesos d’enguany la Conselleria ha aprovat cinc plans locals de prevenció d’incendis forestals en els municipis d’Agost, Alcalalí, Almudaina, Salines i l’Orxa. En les pròximes setmanes se signaran els de les localitats de Tibi, Benifallim i Crevillent.
Actualment, hi ha 300 expedients de plans locals en tramitació, del que prop de 70 compten amb un informe favorable i seran aprovats en breu.