Compromís Peníscola ha fet pública una nota de premsa que reproduïm a continuació.
Juan Marcos Bayarri, regidor comportàveu de Compromís Peníscola, informa que al proper Ple presentaran una proposta de declaració «d’emergència climàtica» amb la finalitat de consensuar una declaració institucional “perquè no és una qüestió de creença ni d’entendre el món: el canvi climàtic és una realitat que afecte la salut”.
El regidor de Compromís explica que «l’aposta pel turisme de masses dels governs populars ha suposat la destrucció del litoral, amb escassa regulació de pisos turístics i amb un turisme basat en mega infraestructures com a motor de creixement. Esperem i desitgem un canvi de planificació perquè es deixe pas a un turisme més sostenible, perquè l’emergència climàtica no coneix de colors polítics, i les conseqüències per a les generacions futures poden ser nefastes, per tant, és necessari apostar per models turístics més sostenibles i que tinguen en compte el medi ambient, així com fer un pla de protecció del litoral contra els efectes del canvi climàtic”.
Vicent Castell regidor i secretari local de Compromís Peníscola conclou que “aquesta declaració d’emergència climàtica suposa assumir com a pròpia la responsabilitat d’abordar la crisi ecològica i l’enorme canvi necessari des de les competències pròpies”.
Alguna de les mesures que es proposen
· Revisar les ordenances municipals per identificar aquelles normes que afavorisquen l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle o dificulten combatre els efectes del canvi climàtic.
· Augmentar la consciència de la ciutadania amb educació i polítiques ambientals.
· Garantir un model de mobilitat urbana i interurbana sostenible, creant, entre altres mesures una xarxa de carrils bici real.
· Assegurar que la declaració d’emergència climàtica és tinguda en compte en el desenvolupament de les polítiques públiques del nostre municipi, especialment pel que fa a urbanisme, habitatge o indústria.
· Avançar-nos a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, amb l’objectiu de reduir les emissions contaminants al màxim i que l’energia provinga de fonts netes.
· Treballar amb els nostres sectors econòmics per integrar els principis d’Economia Circular i Transició Energètica i aconseguir una política de residus zero.
· Elaborar un Pla municipal per a la transició ecològica.