El secretari d’Agricultura, Medi Ambient i Aigua de l’executiva provincial del PSPV-PSOE, Toni Ripollés, i el secretari general de l’agrupació local de Castelló, diputat autonòmic i membre de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de les Corts, Paco Gil, han qualificat l’acord aconseguit a Europa per a la nova Política Agrícola Comuna (PAC) com un acord que “compleix amb els objectius del govern de Pedro Sánchez per a donar suport al medi rural”, ja que s’ha aconseguit mantenir el pressupost actual per a Espanya de 47.500 milions d’euros, tal com demanava el sector agroalimentari espanyol i les Comunitats Autònomes.
Ripollés i Gil —que dimecres passat, juntament amb el diputat autonòmic David Calvo i el director general d’Agricultura, Roger Llanes, van assistir a la reunió telemàtica del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, convocada per a detallar l’acord— valoren que l’objectiu s’ha complit “i en unes condicions que no han sigut gens fàcils, amb un context com l’actual, després del forat pressupostari que suposa l’eixida del Regne Unit de la UE i la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, que requereix la mobilització de gran quantitat de recursos públics”.
El secretari provincial d’Agrigultura i el secretari general de l’agrupació local de Castelló defensen que l’acord aconseguit el 21 de juliol “és tremendament millor per a la PAC que el que teníem el maig de 2018, quan governava el PP. En concret, la PAC té per al conjunt de la UE 21.000 milions d’euros més que en la proposta de fa dos anys”.
En euros corrents, que és com reben les ajudes els agricultors i ramaders, el pressupost per al primer pilar de la PAC (Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària, FEAGA) són 291.091 milions d’euros. “Tenint en compte el percentatge que representa el nostre país en la despesa d’este fons, a Espanya li correspondrien 39.156 milions d’euros per al període 2021–2027, dels quals, 34.181 milions d’euros es destinaran a ajudes directes”, expliquen.
El pressupost del segon pilar de la PAC (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, FEADER) és de 87.603 milions d’euros, dels quals a Espanya li correspondrien 7.776 milions d’euros, als quals caldria afegir 750 milions d’euros procedents del fons Next Generation EU, amb el que la dotació final per a FEADER a Espanya seria de 8.526 milions d’euros. “Amb això, per a la PAC en el seu conjunt, és a dir, la suma de FEAGA més FEADER, s’elevaria a 47.682 milions d’euros per a Espanya, xifra fins i tot superior a la del període 2014–2020 que va ser d’uns 47.500 milions d’euros”, recorden.
Cal assenyalar que la Comissió publicarà d’ací a poc temps les xifres definitives per Estat membre i que l’instrument de Recuperació i Resiliència (dins del fons Next Generation EU), finançarà també projectes d’interés per al sector agroalimentari i pesquer.