La Junta Provincial de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Castelló estrena hui un servei pioner i gratuït a Espanya d’exercici físic oncològic en línia.
Aquesta nova prestació gestionada des de Castelló permetrà beneficiar-se als pacients malalts de càncer de tota la província. Tots els detalls s’han presentat aquest matí en la nova seu de Castelló amb la presència per part de la Junta Provincial de l’AECC del seu president, Carlos Camahort i la gerent Salomé Esteller. Des del sector mèdic i hospitalari han acudit Joaquín Sanchís, gerent de l’Hospital Provincial de Castelló; Alfredo Sánchez, cap d’oncologia del mateix centre i Carlos Ferrer, president de la Fundació de l’Hospital Provincial. Així mateix a l’acte han assistit Carlos Ulldemolins, secretari del consell de l’AECC Castelló i Paco Bielsa, president de la Junta Local de Vila-real.
El servei complementari de benestar físic oncològic dirigit per la professional Elena García Roca (especialista en Ciències de l’Esport) va nàixer de manera presencial fa dos anys implementat des de la Junta Local de Vila-real. A causa de la pandèmia de la Covid l’activitat va haver de suspendre’s i és ara, des de Castelló, que es recupera de manera en línia i per a tota la província, convertint-se en la primera Junta Provincial de l’AECC a Espanya a activar-ho.
Tal com explica el seu responsable, Elena García, “fer exercici durant el tractament atenua els seus efectes secundaris i fins i tot del propi càncer com la fatiga, la sensació de feblesa, la pèrdua de massa muscular o l’estat d’ànim. I ajuda a suportar millor el tractament”. A més, García insistia hui en els beneficis de recuperar aquest servei en directe, d’una banda, per a “millorar el factor social i poder tornar a interactuar” i, per l’altre, “poder corregir postures i exercicis que d’una altra manera ells solos sense supervisió no podríem. El projecte en línia ha vingut per a quedar-se”, assenyalava.
Durant la presentació els sanitaris han insistit a lloar les bondats del servei qualificant-lo de “magnífica iniciativa”, felicitant els seus impulsors i recordant que “l’Hospital Provincial el tindreu obert perquè els nostres professionals donen totes les recomanacions que requeriu”. I és que per a ser beneficiari d’aquest servei el pacient ha de posar-se en contacte a través d’Infocáncer o directament en la seu de Castelló demanant cita prea. A continuació, professionals psicòlegs faran un primer triatge, demanaran un informe mèdic i parlaran amb el sanitari per a valorar les seus necessitats. Qualsevol pacient de la província pot optar de manera gratuïta a aquest servei però ha de demanar-lo expressament. La població beneficiària són els malalts de càncer amb efectes secundaris aguts de la malaltia o el tractament (curatiu o pal·liatiu) o són supervivents de càncer i presenten efectes secundaris aguts.
El servei ha arrancat hui i té previst realitzar-se durant dues vegades per setmana, dimarts i dijous, en directe a través de Webex. L’oferta inclou quatre grups en horaris de 9.30–10.30, 10.30–11.30, 15.30–16.30 i 16.30-17.30 hores. Entre els beneficis directes està el de recuperar massa muscular, la capacitat cardiovascular, previndre la cardiotòxica i millorar la mobilitat articular mitjançant una sèrie de pautes concordes a l’estat de cada persona.