“Si hi ha una dada important en el pressupost de 2020 i que defineix ben bé les prioritats de la nova Diputació de Castelló és l’augment en un 55% del pressupost de l’àrea de Benestar Social”.
Aquest és el resum amb el qual la vicepresidenta Patricia Puerta exemplifica “el canvi en el si de la institució” un any després de l’arribada al poder de l’equip de govern encapçalat per José Martí.
La vicepresidenta s’ha esforçat a donar-li la volta al departament, obrint el seu despatx a tothom, xafant territori, donant més autonomia als ajuntaments i donant solució als problemes heretats per la “deficient gestió” de l’anterior equip de govern en matèria social. Una de les primeres decisions, segons ha recordat, va ser iniciar la progressiva eliminació dels convenis singulars “i la implantació d’un nou model se subvencions més igualitari que done la mateixa oportunitat a tots a l’hora d’optar a elles” i augmentar en 2 milions d’euros els recursos per al departament.
Amb aquest augment, la Diputació ha alliberat els municipis, mancomunitats i agrupacions amb una població menor de 6.000 habitants de fer front a les despeses del personal base i s’han augmentat les subvencions als municipis i entitats prestadores de serveis socials. En aquest sentit, s’han fusionat les línies per a municipis en una macro ajuda d’1,4 milions d’euros, en les que s’han aplicat criteris per a ajudar els ajuntaments a afrontar despeses derivades per la pandèmia. Aquests criteris també s’han incorporat en la convocatòria de subvencions per a entitats privades, “amb l’objectiu que es preste el servei al complet i que cap persona es quede a l’atur”. En el cas de la Covid-19, la Diputació ha destinat 120.000 euros per a sufragar el Pla Responde Creu Roja, que ha donat cobertura a la gent més vulnerables dels municipis de l’interior.
Durant els últims 12 mesos, Patricia Puerta s’ha reunit en 30 ocasions en representants d’institucions i més d’una setantena en membres i associacions de la societat civil. Bona part d’aquestes trobades han tingut lloc fora del despatx, ja que Puerta ha instaurat en el departament la política de proximitat, visitant centres i associacions per a conéixer de primera mà el seu funcionament, les seues carències per a després treballar per a solucionar-les.
Regularització de les Unitats de Respir
“Durant l’últim any també hem treballat per a resoldre el problema de les unitats de respir per a corregir l’anomalia que suposa oferir un servei sense cobertura legal”. Per a Puerta es tracta d’un ‘nyap’ més de la gestió dels populars. Fins al moment, el departament ha aconseguit regularitzar la nomenclatura, per la qual cosa les unitats de servei passaran ser serveis d’autonomia personal, i espera tindre regulat el servei en els pròxims mesos.
Igualment, des de la Diputació s’ha reforçat el servei, amb més pressupost i la creació de 10 noves unitats.
Transferència del Centre d’Acollida de Penyeta Roja
Dins de la línia de treball d’acabar amb les competències impròpies, la diputada de Benestar Social ha coordinat junt amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives el traspàs a la xarxa autonòmica del Centre d’Acollida de Penyeta Roja. “Amb la recent transferència de la gestió hem donat solució a un problema que s’arrastrava durant anys, al qual el PP sempre va mirar de costat, i que deixava el centre en els llimbs legals al no ser competència provincial”.
Pel que fa a altres dependències del complex socioesportiu de Penyeta Roja, des de l’àrea dirigida per Patricia Puerta s’han impulsat noves beques d’estades en la residència per a joves no esportistes que cursen estudis reglats en la capital. Aquesta decisió beneficiarà a estudiants de les comarques interiors, que tindran preferència en l’hora d’inscripció.
Àrea d’Ingualtat
La vicepresidenta ha recordat que aquesta legislatura és la primera en la història de la institució provincial en què l’organigrama compta amb un departament exclusiu per a treballar per la igualtat real entre homes i dones. Una de les seues primeres missions és la redacció i posterior implantació del pla d’igualtat, el qual està actualment en elaboració. Així mateix, cal sumar accions com la commemoració, per primera vegada de forma institucional, del Dia de la Dona i el Dia de l’Orgull LGTBI.
Per al futur més immediat, la Diputació de Castelló està treballant per a recuperar el servei de tele-assistència, eliminat el 2012 per l’equip de govern del Partit Popular, com a complement de l’actual tele-ajuda.