La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat la imminent publicació de la resolució que estableix les condicions per a acollir-se als plans de reestructuració d’explotacions.
La posada en marxa de les mesures incloses en aquesta disposició, que contempla subvencions de fins al 40% de la inversió dels projectes de modernització que es duguen a terme, suposa el tret d’eixida de la llei d’Estructures Agràries.
Mollà ha assenyalat que la iniciativa, dotada inicialment amb 10 milions d’euros que podran ampliar-se en el futur en funció de la demanda existent, es «persegueix enfortir l’estructura del sector agrari valencià, a través d’una sèrie d’eines orientades a l’increment de la grandària de les parcel·les, la gestió conjunta de les mateixes i l’adequació de la seua oferta varietal a la demanda i tendències del mercat».
La consellera ha explicat que el desenvolupament de la llei avança amb aquesta ordre que acompanya a les persones agricultores en la implantació de «fórmules col·lectives que permeten als agricultors compartir recursos i eines de gestió per a estalviar costos, incrementar la rendibilitat de les explotacions, dinamitzar l’activitat i guanyar competitivitat».
Per part seua, el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero ha destacat «la importància crucial que té aquesta llei per a aconseguir unitats de cultiu viables i convenientment adaptades a les exigències que planteja l’agricultura moderna».
«Es tracta d’una legislació que ha suscitat el suport de les organitzacions agràries perquè són molts i variats els instruments que posa a la seua disposició», ha expressat el secretari autonòmic.
Així mateix, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, ha concretat que entre «les inversions subvencionables es troben la compra de terrenys -en aquest cas fins a un màxim del 10% de l’import elegible total-, la implantació i reestructuració de cultius permanents, les inversions comunitàries encaminades a facilitar la gestió en comú de la parcel·la, així com les millores en l’eficiència hídrica i energètica en l’ús de l’aigua de reg que no impliquen la implantació de nous regadius».
Entre els beneficiaris d’aquest paquet d’ajudes es troben les cooperatives agràries, les societats agràries de transformació o qualsevol altra entitat associativa amb personalitat jurídica que tinga entre els seus objectius la gestió conjunta de l’explotació.
Igualment, l’ordre recull que tindran una consideració prioritària tant les sol·licituds presentades per cooperatives i societats agràries de transformació, com aquells projectes en els quals la superfície inclosa se situe en la seua major part en zones amb limitacions naturals o susceptibles d’acollir-se al programa Leader. També seran prioritaris els plans col·lectius que dediquen el 50% de la superfície a la producció ecològica.