El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló recorda que el sector representa més del 14% del PIB autonòmic
El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, ha destacat el paper del sector turístic com a motor econòmic i ha demanat que “no es criminalitze perquè seria injust responsabilitzar-ho dels brots que s’estan produint”. Per a Blanch, el sector turístic, i dins d’aquest el dedicat a l’hostaleria, “són una font important generadora d’ocupació i no es pot carregar directament sobre ell tota la responsabilitat del que està succeint”. Per a això, insisteix que “ja s’estan prenent les mesures oportunes des de les administracions competents, com és ara el tancament de discoteques o la reducció d’horaris, la qual cosa demostra que, on de debò hi ha risc, s’actua. Per això no té sentit que s’acuse a tot el sector del qual succeeix”.
Blanch confia que mesures com les adoptades servisquen per a conscienciar més a la població de l’important que “és el nostre compromís personal de lluita contra el virus i així aconseguirem frenar l’alarma que s’està generant en contra d’aquest sector”.
En aquest sentit, ha recordat que la indústria turística s’ha consolidat en la Comunitat Valenciana com un dels principals motors de l’economia autonòmica. Així, segons les últimes dades registrades (abans de la irrupció de la Covid-19 al març d’enguany) el turisme va passar d’aportar 11.849 milions d’euros al Producte Interior Brut autonòmic en 2011 (un 11,8% del total) a 15.929 milions en 2017 (14,5%), xifra que encara es va millorar més en 2018 en pujar al 14,6% del PIB de la Comunitat.
En l’àmbit estatal, el sector del turisme també va guanyar pes de manera progressiva en l’economia espanyola, de la qual és el primer motor, ja que en 2018 (últimes xifres publicades) va suposar 147.946 milions d’euros, equivalent al 12,3% del PIB aqueix any, 1,3 punts més que en 2015. A més, va emprar de manera directa a 2,62 milions de persones, més del 12% del total, segons reflecteix el Compte Satèl·lit del Turisme, que elabora l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre els resultats de la Comptabilitat Nacional.
Per això, considera injust que “quan les coses van bé, són el millor sector del món, però quan ens hem d’enfrontar a una pandèmia, és un dels més criticats”. Per al secretari general “és fonamental trobar l’equilibri que garantisca seguretat, i si posem de la nostra part, podran continuar oferint els seus serveis per a reduir al màxim els efectes negatius de la COVID-19 en l’àmbit econòmic”.
El també diputat autonòmic ha destacat els importants plans que s’han impulsat en totes les institucions, des dels mateixos ajuntaments, passant per la diputació, la Generalitat i el Govern central per a donar suport a un sector “conscients de la necessitat de garantir la subsistència d’un dels nostres principals motors econòmics”. I en aquest sentit, ha recordat que les administracions competents són les encarregades d’adoptar les mesures que considere oportunes per a regular el nivell d’activitat del sector, “per això, no té sentit que s’està criminalitzant al professional que està complint les normes i garantint la seguretat. No es pot fer pagar justos per pecadors i ací l’opinió pública ha de ser corresponsable. Tots volem eixir i després tots ens queixem que hi haja un brot en algun establiment”.
En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat i ha fet una especial crida als joves, ja que els brots s’estan produint en gran manera en festes privades.