Culla, a la comarca de l’Alt Maestrat, ja forme part de l’Associació ‘Els Pobles més Bonics d’Espanya’. Anit es va celebrar l’acte de proclamació, que l’acredita com un membre més del col·lectiu, format pels 94 municipis més bonics del territori nacional. A més, Culla és el quart poble de la província de Castelló a sumar-se a la xarxa, juntament amb Peníscola, Vilafamés i Morella.
L’esdeveniment va començar a les 19.30 h a l’ajuntament, on es va procedir a la recepció d’autoritats i posterior signatura en el llibre d’honor. A continuació, la comitiva acompanyada per un seguici de cavallers templers es va traslladar a “El Terrat”, on va tindre lloc l’emotiva cerimònia en la qual no va faltar la música tradicional i un audiovisual que va mostrar els principals encants d’aquesta població, motius pels quals ha rebut aquest important reconeixement.
Van estar presents i van intervindre l’alcalde de Culla, Heredio Bellés, el president de l’Associació ‘Els Pobles més Bonics d’Espanya’, Francisco Mestre, el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Adolf Sanmartín, i el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez. També van assistir diputats autonòmics i provincials, així com la directora de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, així com alcaldes dels municipis del voltant i d’altres pobles membres de l’associació que no van voler perdre’s la cita.
En paraules de l’alcalde de la població, Heredio Bellés, “els veïns de Culla ens sentim molt orgullosos de rebre aquest títol que, sense cap dubte, ens fa més grans”. A més, va destacar que “des del govern municipal, una de les nostres màximes prioritats serà continuar potenciant les nostres virtuts, amb les quals generar noves oportunitats per a aquells que decidisquen viure en aquest enclavament màgic”.
El president de l’Associació, Francisco Mestre, va donar la benvinguda a Culla, «que passa a formar part de la nostra gran família, juntament amb bonics pobles que han superat una rigorosa auditoria gràcies al treball de generacions de veïns, que han cuidat i protegit el patrimoni cultural, arquitectònic i paisatgístic heretat”.
Formar part de l’Associació servirà a Culla per a atraure més turisme i dinamitzar l’activitat empresarial i hostalera, la qual cosa es tradueix en un favorable impacte econòmic per a la regió.
D’acord amb les dades que han presentat les diferents regidories de turisme integrades en l’Associació, els pobles experimenten un considerable creixement en l’arribada de visitants, amb un augment mitjà del 70% i incús del 80%.
Sobre l’Associació
L’associació ‘Els Pobles més Bonics d’Espanya’, que ja compta amb 94 localitats úniques, naix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món, els meravellosos pobles que esguiten la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els xicotets municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprén tant dins com fora d’Espanya.
Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura, viles marcades per la tradició que el viatger pot gaudir en recórrer els seus camins i mesclar-se amb els vilatans.
La marca ‘Els Pobles més Bonics d’Espanya’ és un referent de prestigi i qualitat en l’àmbit nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francés ‘Les Plus Beaux Villages de France’ i la xarxa espanyola forma part i presideix actualment la Federació dels Pobles més Bonics del Món, amb xarxes a França, Itàlia, Bèlgica i el Japó. Altres països estan creant noves associacions com ara Rússia, Alemanya, Liechtenstein, El Líban, Suïssa i Portugal. L’Associació, es va crear a Espanya l’any 2011, i es va presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 94 localitats actuals.
L’encant de Culla
Tan sols és necessari donar una xicoteta volta per Culla per a descobrir monuments tan interessants com l’arc de la Porta Nova, els llenços de les muralles en la Ronda Sant Roc, l’església parroquial d’El Salvador i altres edificis de gran interés com són el Graner del Comendador, més conegut com “La Presó”, o l’Antic Hospital. Aquest recorregut urbà acaba a 1100 metres d’altitud, amb un castell, des d’on gaudir de la immensa panoràmica oberta amb vista a les veïnes terres d’Aragó i la mar Mediterrània.
Però a més, en el seu terme municipal s’entremesclen una part important de naturalesa, d’impressionants paisatges en l’estat més pur i salvatge, juntament amb els vestigis encara latents d’èpoques passades, que li van aportar la seua història i identitat. Culla convida a perdre’s pels seus carrers, pels seus bells paratges, però també permet visitar llocs tan emblemàtics com el Parc Miner del Maestrat o la carrasca declarada Arbre Monumental de la Comunitat Valenciana, observant el firmament en l’Astropunt o traslladar-se a l’Edat Mitjana amb la representació teatral de la Conquesta de Culla o amb la recreació històrica Culla 1233.
També disposa d’una gastronomia variada i autèntica, amb plats elaborats a foc lent, i productes locals que fan les delícies de quants la visiten: els formatges, l’oli, el pa i la rebosteria més tradicional, la mel, els embotits, la carn de corder o les avellanes, sense oblidar el diamant negre de la cuina, la tòfona negra.
Sens dubte, motius més que suficients perquè Culla ostente aquesta marca, garantia de qualitat que brinda l’Associació dels Pobles Més Bonics d’Espanya, amb tots els avantatges que suposa pertànyer a aquest selecte grup i l’impacte que genera en l’àmbit turístic.