La Comunitat Valenciana manté la tendència ascendent en la recollida selectiva d’envasos lleugers i en el que va 2020 torna a registrar un creixement del 17% respecte al mateix període de l’any anterior.
Aquest increment del 17% durant el període gener-juliol és 1,2 punts superior al creixement de tot el 2019 respecte a 2018 i consolida l’escalada de la recollida en origen.
La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, s’ha referit a la «contundència» de les xifres, ja que el creixement interanual del més 12,5% al juliol el col·loquen com el millor juliol de la sèrie històrica.
Mollà ha confiat a «continuar avançant» gràcies a les noves mesures impulsades per la Conselleria. «La nova contenització posada en marxa en algunes àrees geogràfiques com Alacant, Orpesa o València interior o el recent Decret llei que reforça la gestió pública a en matèria de selecció i classificació d’envasos posen de manifest que els resultats responen a una política decidida per avançar en la recollida selectiva», ha assenyalat Mollà.
D’acord amb les dades de producció global de residus domèstics mesclats durant el mes de juliol, les xifres mostren símptomes que podrien conduir a pensar en una certa reactivació de l’activitat econòmica malgrat la caiguda del 7,18% (passant de 211.468,66 tones a 196.232,28 tones).
En aquest sentit, algunes zones d’interior o de costa amb una major tradició de turisme estatal, com les de Ribera-Valldigna o Plana Baixa-Alt Palància, mantenen o fins i tot han incrementat la seua producció de residus domèstics mesclats, un indicador que conduiria a pensar en una activitat global similar a la de 2019.
L’escenari, no obstant això, és desigual, ja que s’ha notat una baixada en les zones de costa de la Marina Alta, Marina Baja, El Campello, La Vega Baja y en el centre nord de la província de Castelló. La baixada de fracció de la resta reste també s’ha notat, aquest mes de juliol 2020, en la zona metropolitana de València (zona V2–Emtre). Totes elles, amb baixades de la producció de residus mesclats superiors al 9%.
La generació global de residus domèstics mesclats, s’ha mantingut en més d’un 93% respecte de juliol 2019. No obstant això, Mollà ha advocat per avançar també «en la reducció dràstica de la producció de residus amb la finalitat de desvincular generació de residus i activitat econòmica».
Per a finalitzar, s’ha referit als nous programes de recollida selectiva del nou curs com la implantació completa de la recollida selectiva de bioresidus o els 1200 nous contenidors d’envasos lleugers, en ciutats com València o Castelló.