El Servei de Medicina Digestiva de l’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha adquirit un nou «fibroscan«, que compta amb la tecnologia més avançada per a diagnosticar i sotmetre a un correcte tractament a pacients que pateixen algun tipus de malaltia hepàtica, millorant la seua qualitat assistencial. De fet, va ser el primer centre sanitari d’Espanya a disposar d’ell.
Un «fibroscan» permet avaluar d’una forma no invasiva i fiable el grau de fibrosi hepàtica de les persones avaluades, evitant la realització d’una biòpsia.
És una tècnica ràpida, indolora, que no requereix anestèsia ni hospitalització, que no té riscos i els resultats dels quals són immediats, segons l’especialista en Medicina Digestiva Antonio Palau.
Entre els avantatges d’aquest nou aparell es troba la de poder quantificar el depòsit de greix intrahepàtic mitjançant la tècnica CAP (paràmetre d’atenuació controlada), la qual cosa millora sensiblement el diagnòstic i el maneig de les malalties hepàtiques per depòsit de greix, que en aquest moment estan augmentant, segons les dades del Servei.
D’altra banda permet mesurar, mitjançant «elastografía» de transició, la rigidesa de la melsa, alguna cosa que es tradueix a poder determinar adequadament el grau d’hipertensió portal de les persones avaluades i aconseguirà evitar en moltes d’elles la realització d’una gastroscòpia per a la valoració de varius esofagogàstrics.
A més, el personal facultatiu especialista que du a terme aquests estudis, encapçalat per Antonio Palau, podrà augmentar l’eficàcia i exactitud dels mesuraments i localització de melsa i fetge, gràcies a una nova sonda ecogràfica.
El sistema també proporciona informació sobre l’evolució del pacient, facilitant a l’especialista la presa de decisions clíniques. A més, permet elaborar un seguiment, repetint la prova totes les vegades que siga necessari, prevenint així l’aparició de diverses complicacions com la cirrosi hepàtica.
Onze anys de diagnòstic hepàtic
La tècnica diagnòstica mitjançant «fibroscan» es desenvolupa a l’Hospital General Universitari de Castelló des de 2008, quan va ser un dels primers centres sanitaris de la Comunitat Valenciana a dur-la a terme mitjançant l’adquisició d’un equip capaç de mesurar la fibrosi hepàtica.
Aquesta tècnica ha permés diagnosticar i sotmetre a un correcte tractament a centenars de pacients amb hepatitis crònica pel virus de l’hepatitis C, B o Delta, o coinfectats per VIH.
També ha sigut útil en pacients amb altres malalties hepàtiques, com la secundària al consum d’alcohol, o la que està augmentant considerablement en els últims anys coneguda com a enterohepatitis no alcohòlica.