Entre els beneficiaris es troba el Club Unlimited Wheels de ciclisme adaptat per a la publicació de la Guia de l’esport adaptat de València
El projecte de Dani Albero, primera persona al món amb diabetis 1 que participa en el Ral·li Dakar, és un dels projectes de superació personal beneficiaris
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha resolt la convocatòria de les ajudes destinades a projectes singulars en l’àmbit de l’esport i l’activitat física per a l’any 2020. La resolució amb les persones i entitats beneficiàries es pot consultar en el DOGV: consultar ací
Aquesta línia de subvencions està pensada per a desenvolupar iniciatives que difonen valors positius per mitjà de l’esport, així com per a facilitar la participació dels esportistes valencians en reptes singulars al marge de les competicions oficials.
En el tercer any consecutiu d’aquesta convocatòria d’ajudes, l’import total de la subvenció ha ascendit a vora 260.000 euros i han resultat beneficiaris 26 projectes singulars, 10 més respecte a l’any passat.
El director general d’Esport, Josep Miquel Moya, ha assenyalat que aquesta línia de subvencions «ajuda a complir els somnis dels esportistes valencians de participar en reptes esportius singulars, a superar metes que van més enllà de l’esport i a promoure els valors positius de l’esport mitjançant diferents esdeveniments o accions al llarg de la ‘Comunitat de l’Esport'».
Doble línia d’ajudes
Les ajudes es divideixen en dos tipus. En primer lloc, estan aquells projectes singulars que busquen incidir positivament sobre la ciutadania per mitjà de l’esport.
Aquests projectes engloben activitats i hàbits saludables, valors positius i mediambientals, congressos extraordinaris, elaboració de materials de divulgació esportiva, expedicions d’aventura esportives, travessies o reptes de caràcter esportiu.
Una de les entitats beneficiàries d’aquestes ajudes és el Club Unlimited Wheels de ciclisme adaptat, que ha sigut subvencionat amb 25.000 euros per a l’edició i publicació de la Guia de l’esport adaptat de València. La guia recull una llista dels esports adaptats que es poden practicar junt amb les seues normes per a difondre l’activitat física i l’esport paralímpic, i també una llista d’entitats de la ciutat de València que realitzen activitats esportives adaptades.
Alma Paula, la impulsora del projecte junt amb Ruth Aguilar, ha explicat que «es tracta d’una guia de consulta per a donar a conéixer l’esport adaptat als valencians. Per exemple, aquesta guia pot ser útil als hospitals perquè l’equip mèdic d’un pacient conega les possibilitats de fer esport adaptat a València, que en són moltes, o les entitats que el poden ajudar a practicar activitat física. També a les escoles, perquè l’alumnat podrà conéixer millor l’esport adaptat i això afavoreix la inclusió».
«Des de la Direcció General d’Esport sempre ens han mostrat el seu suport en tots els esdeveniments que hem realitzat al llarg dels últims anys. Estem molt agraïdes perquè també hagen ajudat a fer possible la publicació de la Guia d’esport adaptat de València, perquè pensem que serà de gran ajuda per a moltes famílies», ha afirmat Alma Paula.
També destaquen projectes com ‘Conquistando el Himalaya’, un projecte del castellonenc Amador Melero, que es prepara per a ser la primera persona amb esclerosi múltiple que puge al cim de l’Himàlaia, una fita de superació personal que intentarà l’any 2022; el recull fotogràfic ‘Estrellas de otra galaxia’, del fotògraf Berna Sanchis, on mostra el dia a dia dels esports minoritaris i poc mediàtics; l»Urbans Festival’, el festival internacional d’esports de carrer que se celebra a València; l’expedició a l’Ojos del Salado de José Manuel Salas; o el fòrum nacional d’escacs escolar.
Entre els projectes beneficiaris també es troben accions per a afavorir, mitjançant l’esport, la igualtat i la inclusió en la societat valenciana dutes a terme per ajuntaments com el de les Coves de Vinromà, que ha impulsat la Jornada d’experiències esportives femenines, el de Rótova amb ‘Hoquei per a totes i tots’, el d’Albatera amb ‘Deporte para todos’ o l’Ajuntament de Xàbia, que ha impulsat ‘Xàbia Esports Educa’.
En segon lloc, es troben els projectes per a la participació i representació directa en actuacions i proves esportives singulars, organitzades per institucions o entitats, i que no estiguen establides en els calendaris esportius de competició ordinaris oficials.
En aquest apartat destaca el projecte de Dani Albero, la primera persona al món amb diabetis tipus 1 que participa en la carrera del motor més dura del món, el Ral·li Dakar. «La meua aventura comença perquè volia fer coses extraordinàries i pretenia fer veure que la diabetis no és un impediment per a fer allò que més t’agrada. Per a mi és un orgull rebre missatges de famílies que viuen el dia a dia de la diabetis i els emociona veure com he aconseguit els meus objectius amb autoestima i molt d’esforç», ha assenyalat Dani Albero.
«El meu exemple, i el d’altres esportistes amb diabetis, espere que ajude els més menuts a trencar barreres. El meu projecte gira al voltant de les motos, però el més important és la superació personal i col·lectiva».
A més, Dani Albero explica que «el suport de la Generalitat és vital perquè puga continuar trencant murs com el del Dakar, ja que jo no soc esportista d’elit ni tinc grans ingressos econòmics. Estar a 4.000 km de casa i saber que tinc el suport dels valencians em dona forces per a continuar competint».