La coalició que porta al pròxim Ple del Senat una Llei de Finançament per al Transport Públic, reclama recuperar els nivells de trens preCovid, que acaben les excuses i s’aposte pel servei públic de qualitat
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha lamentat “les excuses”, de nou, del ministre de Transports, José Luís Ábalos, que en la seua recent visita a Castelló no va detallar quan pensa desbloquejar el “penós servei de tren existent en l’actualitat al llarg del País Valencià” i del corredor mediterrani.
La coalició ha traslladat el malestar dels últims mesos dels usuaris, especialment associacions d’usuaris del tren de València i el Maestrat en forma de preguntes i mocions. “La pressió ha fet que per fi es recupere una cosa tan essencial com unes freqüències mínimes o una distància de seguretat, la qual cosa comprometia les recomanacions sanitàries i llevava interès al tren com a mitjà de transport. La millora és evident, però continua sent insuficient, senyor ministre”, ha declarat el representant valencià.
Des de Compromís recorden que “les mesures preses són decebedores: no recuperen tot el servei quan urgeix garantir un servei mínim repartit durant totes les franges del dia, ja que els actuals trens faran que els usuaris es concentren en un únic tren, la qual cosa ocorre per exemple els diumenges en el Maestrat i en altres línies d’interior, on la gent viatja com a sardines als seus llocs d’estudi i treball”.
El portaveu de Compromís ha reclamat una actuació “urgent, decidida i clara” davant la importància que requereix el transport i la mobilitat en l’actual context. “Mentre els metges demanen augmentar trens, ací continuem fent cas omís des de la mateixa administració de manera inconcebible i amb excuses com les afeccions del tercer fil. Han de decidir entre mullar-se i donar un servei modern i eficaç, aplicant els Plans de Rodalia que no arriben, comprant trens, modulant preus i formant al personal, o tirar pilotes fora en una setmana en la qual els estudiants estan ja mirant trens de cara al curs i s’albira una dràstica disminució en el nombre d’usuaris per la poca ambició política”, ha indicat Mulet que també ha demanat la incorporació de trens Castelló-Madrid que complementen l’actual Alvia o el restabliment del desaparegut AVE.
Llei de Finançament del Transport
Ha finalitzat sense presentació d’alternatives la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà i Metropolità promoguda per Compromís. Carles Mulet ha celebrat que la proposta normativa “puga anar al Ple com més prompte millor o que fins i tot puga debatre’s aquest mateix mes”.
La coalició va registrar un text que va ser consensuat per representants de grans ciutats, alcaldies del canvi i organitzacions representatives del sector dels transports urbans i metropolitans i que s’ha actualitzat a la situació generada després de la pandèmia originada per la Covid-19 que ha suposat una reducció dràstica en el nombre de viatgers respecte als quals es registraven abans de la declaració de l’estat d’alarma. La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l’oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei.
Mentre a nivell internacional es prenen mesures de cara a millorar la mobilitat o la reducció de vehicles i contaminació, algunes autonomies com la valenciana se les desitgen per «a fer polítiques quan pateixen una evident discriminació en les subvencions estatals al transport. Així, mentre Madrid ha rebut en 10 anys 1358 milions, el transport metropolità valencià tan sols 83, sense que existisca un criteri consensuat i objectiu per a un tracte igualitari i just».