Ha promogut una inversió de 362.225,86 euros en projectes empresarials en quatre municipis del món rural
Giner: “El futur dels nostres pobles passa perquè ajudem els joves a buscar-se el futur sense haver d’anar-se fora”
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta sap que la supervivència dels pobles del món rural està lligada directament al fet que els joves troben oportunitats de treball en els municipis de l’interior. Per això ha donat suport als projectes empresarials creats per quatre joves emprenedors encaminats a generar ingressos econòmics i ocupacions en quatre municipis del seu territori.
Gràcies a les seues ajudes de 164.707,12 euros en les línies de 2018 i 2019 s’han posat en marxa i dinamitzat quatre projectes empresarials impulsats per joves a Santa Magdalena de Pulpis, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà i Cabanes. Aquests estímuls econòmics han provocat una inversió de 362.225,86 euros en aquests municipis de Maestrat i Plana Alta.
El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha assegurat que “el futur del món rural passa perquè ajudem els nostres joves a buscar-se un futur laboral sense haver d’eixir fora de les seues comarques. Per això estem ajudant aquests joves emprenedors i xicotets empresaris a impulsar els seus projectes professionals en el nostre territori. No sols hem d’igualar els serveis que prestem en el món rural amb el de les ciutats de la costa, sinó que, a més, hem d’oferir estímuls econòmics per a la consolidació de projectes empresarials i de la població a l’interior de la nostra província”.
Cal tindre en compte que, per a la Unió Europea, es considera que un empresari és jove fins als 35 anys, per la qual cosa dins d’aquesta consideració, el GAL Maestrat Plana Alta ha invertit en la creació d’un alberg de Santa Magdalena de Pulpis, una empresa immobiliària de Cervera del Maestre, un despatx d’arquitectura a Cabanes i una millora en una empresa de fusteria a Les Coves de Vinromà.
Un total de 29 ocupacions directes amb els Fons Leader
Cal recordar que emprenedors i xicotets empresaris del món rural han generat 29 ocupacions directes gràcies a les subvencions gestionades pel Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta. Fins a 21 petites empreses han sigut capaces d’impulsar nous llocs de treball els dos últims exercicis amb les ajudes procedents dels fons LEADER.
La realitat és que emprenedors de 14 municipis s’han beneficiat amb les ocupacions generades per les empreses adjudicatàries de les ajudes, que han suposat una inversió total de 2.719.641,16 euros. Aquests són els de Benlloch, Vilanova, Xert, Els Coves, Vall d’Alba, Tírig, Santa Magdalena, Cervera, Els Ibarsos (Sierra Engarcerán), La Pobla de Benifassà, Rossell, Cabanes, Sant Mateu i Traiguera.
Cal tindre en compte que el Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha impulsat la creació de 19 noves empreses en els municipis del seu territori gràcies a les ajudes directes que ha gestionat recentment dins del projecte LEADER. Aquesta dinamització empresarial ha sigut possible gràcies a una inversió aprovada d’1.656.525,66 euros amb les ajudes corresponents a 2018 i 2019, que han permés que, juntament amb l’aportació dels emprenedors, s’haja invertit un total de 2.719.641,16 euros.
Aprovades ajudes per a 41 projectes en 2018 i 2019
Els dos últims exercicis completats es van aprovar ajudes per a 41 projectes de diferents àmbits empresarials, però el més significatiu és que dels quals finalment ja s’han executat, 19 corresponen a empreses de nova creació que, segurament, no s’haurien dut a terme de no disposar d’ajudes per al seu impuls inicial.
Així, en la convocatòria es van concedir subvencions a un total de 20 projectes amb un total de 679.213,43 € en ajudes LEADER. D’aquests projectes s’estan executant ja 14, dels quals cinc projectes són de millora en empreses no agrícoles i els altres corresponen a projectes de creació de nova empresa.
Quant a la convocatòria de 2019, es va concedir una subvenció a un total de 21 projectes, amb un total de 977.312,23 € en ajudes LEADER, tots ells de promotors privats a excepció d’un projecte presentat per un ajuntament. D’aquests 21 projectes s’estan executant actualment 15, dels quals quatre són projectes de millora en empreses no agrícoles, un projecte d’un ajuntament i els altres 10 corresponen a projectes de creació de nova empresa.
Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats
Cal assenyalar que el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear el juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloch, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Ríu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC ASAJA Castelló), Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de Casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d’Empresaris i comerciants l’Arc Romà de Cabanes-La Ribera.
Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.