El president José Martí ha assumit el compromís de promoure la creació d’espais d’art amb els que conscienciar la societat d’actuar per a mitigar els efectes de l’escalfament global
La mostra podrà ser visitada fins al 6 de gener a l’Espai Cultural Obert les Aules de Castelló de la Plana
La Diputació de Castelló i la Xarxa Sanitària Solidària s’han proposat donar visibilitat i mobilitzar la ciutadania enfront del canvi climàtic amb una exposició fotogràfica a l’Espai Cultural Obert les Aules. Fins al pròxim 6 de gener restaran exposats 45 panells amb instantànies que retraten els efectes de l’escalfament global en el nostre ecosistema.
La finalitat que busquen ambdues institucions és la de conscienciar la població que “cal que actuem amb celeritat per a mitigar la seua afectació en el nostre entorn, perquè si no ho fem, deixarem a les nostres generacions futures un planeta més hostil per al desenvolupament de la vida”, ha explicat el president de la Diputació, José Martí, qui ha assistit aquesta mateixa vesprada a la inauguració del costat de la vicepresidenta Patricia Puerta.
La selecció de les fotografies no és casual i s’ha fet per a mostrar el major nombre de cares visibles de l’emergència climàtica. Alguns exemples són l’empitjorament de la qualitat de l’aire; l’increment de les pandèmies, com és el cas del coronavirus; la pobresa i la malnutrició o els estralls per la sobreproducció de plàstics. Tot i que les imatges de per sí ja són evocadores, s’han inserit dades que contextualitzen la problemàtica i les seues possibles solucions.
La Diputació de Castelló també s’ha sumat com a participant amb la presentació de dues fotografies, una d’elles retrata un espai verge de l’interior provincial acompanyada per una crida a protegir “tot allò que estimem i que podem perdre si no ens posem mans a l’obra”. L’altra obra il·lustra les tasques de desinfecció anti Covid-19 que porta a terme el Consorci Provincial de Bombers.
Un problema global que requereix una resposta global
“Si la Covid-19 és la major amenaça mundial per a la salut pública en aquest any 2020, el canvi climàtic el suposa per a tot el segle XXI, per això urgeix que des de totes les institucions del món actuem i deixem de costat les polítiques ‘parxe’ i apostem per una estratègia a llarg termini que reduïsca els efectes del calfament global”, el que passa, en paraules de la vicepresidenta, «per fer extensiva la sensibilització a tota la població».
La importància de fer de la cultura una eina de conscienciació
El president de la Diputació, José Martí, ha alabat el paper de la cultura per a conscienciar ments. En aquest sentit, Martí ha assumit el compromís de tot l’equip de govern de promoure la creació d’espais on l’art es convertisca en la ferramenta necessària per a consolidar el canvi cap a una societat més respectuosa i conscienciada amb el planeta”.
Això ja es veurà en els pròxims mesos quan aquesta mateixa exposició visite Altura, les Coves de Vinromà, Vinaròs, Llucena, l’Alcora, la Vall d’Alba i la Vall d’Uixó.
Aquesta mostra es tracta de la primera gran iniciativa conjunta entre la Diputació Provincial i la Xarxa Sanitària Solidària des que la corporació fera efectiva la seua adhesió a la xarxa el passat mes de maig.
Com a complement a la inauguració, el grup de rapers ‘Pólvora & Karma’ ha apropat als assistents en forma de música una altra de les conseqüències del canvi climàtic, les migracions forçoses. Així mateix també s’ha fet un homenatge a tot el personal sanitari castellonenc pel seu esforç per a controlar la pandèmia de Covid-19.
Des de l’organització ha intervingut Loli González, qui ha agraït a la Diputació les facilitats per a poder portar a terme aquesta exposició que busca propiciar una reflexió sobre cap a on anem i crear consciència perquè actuem com més aviat millor “perquè no hi ha planeta b”.