El president de la Generalitat ha presidit la signatura del conveni de col·laboració en matèria de Participació, Transparència i Bon Govern
Ha qualificat l’acord com a «aliança necessària» perquè el bon govern arribe a tots els municipis, «perquè les institucions estem per a cooperar i impulsar projectes, no per a confrontar»
Pérez Garijo ha destacat el compromís per «reforçar la col·laboració, garantir el lideratge compartit i oferir a la ciutadania un servei públic més àgil, efectiu, transparent i democràtic»
El president de la Generalitat, Ximo Puig ha destacat que l’acord de col·laboració en matèria de Participació, Transparència i Bon Govern, establit entre la Generalitat, les diputacions de València, Alacant i Castelló i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, permetrà «reforçar la institucionalitat, fonamental per a superar la pandèmia i reactivar l’economia».
Així ho ha assegurat en la seua intervenció, després de presidir la signatura del conveni per la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; els presidents de la Diputació de València, Antoni Gaspar; de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón; de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí; i de la FVMP, Rubén Alfaro.
En el transcurs de l’acte, el president ha assenyalat que aquest acord permet «crear noves aliances per a garantir la qualitat democràtica» que ha qualificat de «essencial per al desenvolupament econòmic i social».
Per això, Ximo Puig ha agraït la voluntat de tots els signants de l’acord per arribar a aquesta «aliança necessària» perquè el bon govern arribe a tots els municipis «perquè les institucions estem per a cooperar i impulsar projectes no per a confrontar».
En aquest sentit, ha indicat que l’acord aconseguit permet mostrar a la societat valenciana que les institucions «estem compromesos per augmentar la qualitat democràtica» el que suposa «augmentar la transparència i la participació, que constitueixen la clau del bon govern».
Així mateix, ha assegurat que «la legitimitat d’un govern democràtic es basa en la seua capacitat de connexió amb la societat i la interpel·lació permanent al fet que la ciutadania decidisca les més diverses qüestions». Per això, s’ha referit a l’espai local com «el més adequat per a fomentar la participació ciutadana», així com a la vocació «municipalista» del govern valencià, que «vol mantindre una aliança permanent i efectiva amb les institucions locals».
«Amb aquest conveni -ha conclòs- s’accelera un procés en favor d’una societat més madura, més avançada i per aconseguir finalment la societat moderna i il·lustrada que volem».
Cal destacar que entre els principals objectius de l’acord, que permet disposar d’un nou marc estable de col·laboració entre la Generalitat, les Diputacions i la FVMP, es troba avançar en la participació ciutadana i la transparència; garantir el suport als actors municipalistes valencians, de manera que puguen desenvolupar polítiques de govern obert; i dissenyar mecanismes conjunts de rendició de comptes.
Servei públic més «àgil, efectiu, transparent i democràtic»
Per part seua, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo ha assenyalat el seu convenciment que «la millor vacuna contra el virus de l’apatia política i de la desafecció institucional és sempre la participació ciutadana, al mateix temps que el millor antídot contra la corrupció i contra les males pràctiques en política és la transparència».
Així mateix, ha assegurat que «entre tots hem d’abastar tot el territori i arribar a cadascun dels ajuntaments, per a impregnar els nostres pobles i ciutats de la cultura de la participació, la transparència i el bon govern».
Finalment, ha destacat que amb el conveni «a cinc bandes queda establida la voluntat i també el compromís de reforçar la col·laboració entre les administracions públiques, de garantir el lideratge compartit i d’oferir a la ciutadania un servei públic més àgil, efectiu, transparent i democràtic».