L’any passat es van realitzar 50 trasplantaments en altres autonomies amb òrgans procedents de la Comunitat Valenciana
Durant els primers dies de 2021, es comptabilitzen 10 trasplantaments als hospitals valencians
Les dades d’activitat en trasplantaments i donacions en la Comunitat Valenciana durant 2020 llancen un saldo esperançador malgrat la pandèmia perquè, amb 197 donants d’òrgans de donant de cadàver, la taxa de donació es va situar l’any passat en 39 donants per milió d’habitants, per damunt de la mitjana nacional (37,4) i per davant de Catalunya, Madrid i Andalusia.
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha volgut agrair als familiars dels i les donants la seua generositat perquè «gràcies a ells, moltes persones poden arribar a portar una vida normal, és el gest més altruista que pot realitzar una persona i des de la Conselleria de Sanitat continuarem treballant per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la donació d’òrgans».
Barceló ha qualificat a més «d’excel·lent» la col·laboració amb l’Administració de Justícia en els 31 casos en els quals va ser necessària la seua participació en el procés, la qual cosa va permetre dur a terme aquestes donacions.
Durant l’any 2020, el 88,8% de les famílies valencianes van dir sí a la donació, un percentatge superior a la mitjana nacional. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana té menys negatives familiars que la mitjana nacional (que se situa en un 14%).
L’hospital que major nombre de donacions va registrar l’any passat va ser l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, amb un total de 30 donants, seguit de l’Hospital Clínic de València, amb 27. L’Hospital General de Castelló va registrar 26 donacions i a l’Hospital General Universitari d’Alacant es van produir 25.
De nou, tant Alacant com Castelló es mantenen entre les províncies amb major índex de donació del territori de l’Estat malgrat ser, en el cas de Castelló, un centre hospitalari en el qual no es realitzen trasplantaments. A més, destaca l’augment de donació en el Consorci General Universitari de València, amb 22 donants.
Dels 197 donants d’òrgans de donant cadàver registrats en 2020, 72 corresponen a donació en asistòlia (36,5%) i 125 a mort encefàlica. «Clarament es consolida la donació en asistòlia controlada en la Comunitat Valenciana després de la implantació de l’equip d’ECMO mòbil que permet la realització d’aquesta mena de donació», segons ha explicat el director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragoza.
«En 2020, va fer 24 eixides que van permetre obtindre 42 renyons, 21 fetges i 8 pulmons per a poder ser trasplantats i la Comunitat Valenciana és l’única autonomia al país que ofereix cobertura d’ECMO mòbil al 100% dels centres», ha afegit Rafael Zaragoza.
La donació de viu s’ha mantingut l’any 2020 i aquesta activitat ha permés realitzar 16 trasplantaments enfront dels 18 de l’any 2019, sent d’ells 4 infantils i, en total, 12 renals i 4 hepàtics. Destaca l’activitat de l’Hospital Universitari Doctor Peset, amb 8 trasplantaments renals en pacients adults del total dels 16 de la Comunitat Valenciana.
Cinc trasplantaments cada quatre dies
Els hospitals valencians van realitzar, al llarg de l’any 2020, un total de 448 trasplantaments d’òrgans. D’ells, 235 van ser trasplantaments renals, 127 trasplantaments hepàtics, 26 trasplantaments cardíacs, 50 trasplantaments de pulmó i 10 trasplantaments de pàncrees. La taxa se situa, per tant, en 88 trasplantaments per milió de població.
Un total de 114 trasplantaments van ser procedents de donants en asistòlia (73 renals, 38 hepàtics i 16 pulmonars i 1 pancreàtic). Així mateix, més de 50 trasplantaments es van realitzar fora de la Comunitat Valenciana amb òrgans procedents de la nostra.
En la Comunitat Valenciana, s’han realitzat 1,22 trasplantaments diaris, és a dir cinc trasplantaments cada quatre dies.
Per hospitals, dels 448 trasplantaments d’òrgans, l’Hospital General d’Alacant va realitzar l’any passat 56 trasplantaments de renyó i 36 trasplantaments hepàtics. L’Hospital General d’Elx va dur a terme 15 trasplantaments renals; l’Hospital Doctor Peset va realitzar 74 trasplantaments de renyó, i a l’Hospital La Fe es van dur a terme 267 procediments (90 trasplantaments renals, 91 trasplantaments hepàtics, 26 trasplantaments cardíacs, 50 trasplantaments de pulmó i 10 trasplantaments de pàncrees).
De fet, l’hospital La Fe de València és el segon centre d’Espanya que més trasplantaments ha realitzat en números absoluts (267 trasplantaments d’òrgans), i bat rècord com a primer hospital al país quant a trasplantaments hepàtics (91 trasplantaments). A més, és el segon hospital nacional en trasplantaments cardíacs i pancreàtics; i el tercer en pulmonars.
Pandèmia, donació i trasplantament 2020
La caiguda en la donació i trasplantament tant en la Comunitat com en el territori de l’estat ha sigut evident durant la pandèmia. En els moments més difícils de la primera ona, els trasplantaments van caure al 50% en la nostra Comunitat, encara que en altres territoris espanyols la xifra va arribar a una disminució del 85%.
Rebre pacients donants en un moment en el qual l’UCI dels hospitals atenien gran quantitat de pacients COVID va ser molt complicat i es va reduir considerablement el nombre d’ingressos hospitalaris de pacients candidats a ser donants. A més, va caldre rebutjar a alguns donants per estar contagiats per la COVID-19.
«L’important és que no es va tancar cap programa de trasplantaments i es va atendre tot allò que va ser urgent», ha afirmat el coordinador autonòmic.
La consellera ha avançat que «enguany ja s’han registrat deu trasplantaments malgrat estar en molt moment molt complicat d’augment de casos i d’ocupació hospitalària i en les UCIS per la pandèmia». Es tracta d’una dada «molt positiva que reflecteix l’esforç i dedicació dels professionals i de la solidaritat de la població», ha afegit la titular de Sanitat.
Ana Barceló ha agraït la labor que estan realitzant els i les professionals sanitaris «perquè gràcies a la seua obstinació i professionalitat estan permetent a nombrosos pacients viure i millorar la seua qualitat de vida» malgrat la difícil conjuntura.
«La Comunitat Valenciana compta amb els millors professionals en aquest àmbit, per això som una Comunitat líder en trasplantaments i donacions», ha afegit. «Vull destacar el treball incansable dels coordinadors de trasplantaments i els professionals del malalt crític en la cerca del donant que ha fet possible que s’hagen pogut mantindre l’activitat *trasplantadora en aquesta pandèmia», ha insistit Barceló.
Pautes coordinades per a garantir la seguretat
La Comissió Nacional de Trasplantaments va crear un comité de seguretat per a COVID en el qual estan representats la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments, la cap de Serveis Mèdics i els coordinadors i coordinadores autonòmics de Madrid, Andalusia, País Basc i Comunitat Valenciana.
Tots ells estan en permanent contacte i s’ha elaborat un protocol de biovigilància que es renova com a mínim cada 15 dies. Als hospitals, especialment en els trasplantadors, aquest protocol es tradueix en una sèrie de pautes i circuits molt clars per a assegurar l’èxit i la seguretat de la donació i trasplantament.