La secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Concha Andrés, ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa al costat del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Àngel, per a actualitzar la informació sobre els hospitals de campanya en la Comunitat Valenciana.
Andrés ha destacat que «en el seu moment optem pel model d’hospital de campanya perquè hi havia una situació d’emergència que requeria una resposta ràpida i eficaç que ens permetera comptar amb un gran nombre de llits per a acollir als qui les necessitaren. Hui tenim aquestes infraestructures preparades per a atendre pacients lleus».
Els hospitals de campanya, que se situen al costat de l’Hospital General de Castelló, l’Hospital General d’Alacant i l’Hospital La Fe de València, compten amb una connexió immediata als hospitals nodrissa que «garanteix que les persones malaltes de la COVID-19 comptaran amb l’assistència que necessiten estiguen on estiguen».
Segons la secretària autonòmica, aquesta infraestructura permet garantir una atenció sanitària correcta i traslladar als pacients sense usar cap mena de vehicle sanitari, alguna cosa que «ens va impulsar a ampliar els hospitals de referència en les tres províncies».
Concha Andrés ha assegurat que, des de la seua posada en marxa, s’han realitzat tots els contractes de manteniment i s’han realitzat els projectes tècnics necessaris per a habilitar els hospitals i garantir el compliment de la normativa.
Per part seua, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Àngel, ha assegurat que «en cap dels hospitals de campanya s’ha posat en cap moment en perill ni la seguretat ni la integritat física dels pacients, ni la dels professionals de la sanitat valenciana que estaven allí treballant». Per a Àngel, «així ho avalen els tres informes realitzats per tres serveis tècnics diferents realitzats entre el divendres i el diumenge que van corroborar que no va haver-hi danys ni en les infraestructures ni en les lones».
En aquest sentit, ha lamentat que aquest cap de setmana s’han abocat «un conjunt de declaracions, manifestacions i afirmacions que ni s’ajusten a la realitat ni a la veritat». Aquestes falsedats, continuava, «creen una alarma social tant innecessària com irresponsable per part de qui les propaga perquè aquestes instal·lacions sanitàries són segures, funcionals i compten amb totes les garanties».
Segons ha relatat el secretari autonòmic, el passat cap de setmana es va produir una alerta meteorològica per forts vents en tota la Comunitat Valenciana que van ser especialment intensos a la província de València. A més, ha recordat que aquest mateix dia, els bombers de València van atendre 137 incidències a causa del vent. Cap d’elles a l’hospital de campanya.
José María Àngel ha assegurat que, «com sempre es fa en aquests casos, l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències, va activar un dispositiu de prevenció i seguiment en els tres hospitals de campanya». Segons ha explicat, «per a això es va enviar dotacions de bombers forestals i personal tècnic de Tragsa per a comprovar que les infraestructures no corrien cap risc davant les condicions meteorològiques adverses». «Són ells els que van acudir perquè coneixen la infraestructura, ja que van participar en el seu muntatge i manteniment», ha argumentat.
Després d’aquesta inspecció, el secretari autonòmic ha detallat que es van realitzar els corresponents informes tècnics que revelen que no es va apreciar cap mena d’incidència ressenyable als hospitals d’Alacant i Castelló. «Aquests informes, a més, avalen la idoneïtat, capacitat, suficiència i adequació de les instal·lacions i que el control de la temperatura i del soroll eren correctes i adequats», ha ressaltat José María Àngel, qui també ha destacat que els responsables del manteniment i la seguretat de les infraestructures «han verificat que cap dels tres hospitals de campanya presentava cap mena de mal estructural o material en les lones».
En concret, respecte a l’hospital de València, ha recordat que es van registrar ratxes de vent de fins a 80 quilòmetres per hora, i segons ha detallat, «es van comprovar els ancoratges i tirants dels mòduls». «El comportament de l’estructura metàl·lica ha sigut el correcte, encara en les condicions extremes de vent que es van donar, no detectant fallada estructural en cap dels pòrtics revisats».
Trasllat de pacients
Respecte al trasllat dels pacients, el secretari autonòmic ha assegurat que la decisió va ser motivada per a «garantir el confort de manera puntual i atés que la situació en altres centres hospitalaris permetia aquesta mesura sense que implicara major pressió assistencial allí on van ser traslladats». Segons el responsable de Seguretat i Emergències, «la molèstia principal era el soroll del vent contra les lones, i no el fred, ni que existira cap mena de risc per a la integritat dels pacients i els professionals sanitaris».
Finalment, Àngel ha definit els hospitals de campanya com a «instal·lacions provisionals, dissenyades com a tals i que s’han convertit en annexos completament funcionals dels seus hospitals nodrissa per a oferir una atenció sanitària idèntica a la dels centres de referència».