L’objectiu és avaluar i revisar els criteris per a la declaració de municipi turístic després d’un any de funcionament
Colomer recalca que «l’estatut actual i la declaració o no de municipi turístic de la Comunitat Valenciana no limita l’accés a ajudes ni a ordres de subvenció»
Turisme Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han iniciat un període d’avaluació de l’Estatut del Municipi Turístic, després d’un any de funcionament.
El secretari autonòmic de Turisme, Francecs Colomer, ha participat en la reunió de la Comissió de Turisme de la FVMP, i ha assenyalat que «al cap d’un any des de l’entrada en vigor d’aquest decret, hem iniciat un procés d’avaluació amb l’objectiu d’analitzar i millorar el text».
Aquest procés de revisió i avaluació està recollit en el decret de l’Estatut del Municipi Turístic que estableix que el departament del Consell competent en matèria de turisme avaluarà anualment l’aplicació i podrà proposar les mesures de modificació i millora que considere oportunes. En el seguiment de l’aplicació d’aquest decret es recaptarà la col·laboració de la FVMP.
Colomer ha aclarit que «l’estatut actual i la declaració o no de municipi turístic de la Comunitat Valenciana no limita l’accés a ajudes ni a ordres de subvenció, ja que la nostra llei reconeix que tot el territori de la Comunitat Valenciana és turístic».
En aquest sentit, ha incidit en què «el fet de no comptar amb la declaració de municipi turístic no significa que no es puguen rebre ajudes de la Generalitat, perquè poden continuar optant a totes les línies d’ajudes actuals» i ha matisat que «per a les localitats que compten amb la declaració de municipi turístic que estableix l’Estatut, s’ha creat un fons de cooperació específic per a compensar l’esforç que realitzen».
Així, ha explicat que «l’Estatut crea una nova figura, un fons extraordinari per a aquells nodes que tiren del pes turístic en la Comunitat, superant la barrera que tot municipi fora declarat turístic».
Colomer ha incidit en què l’Estatut «pretén distingir a aquells municipis que suporten un pes extraordinari pel seu caràcter turístic, i que és als qui va dirigit el fons de cooperació per a municipis turístics, que té en compte el paper que exerceixen en la prestació de serveis i obres públiques dirigides a millorar el servei que es presta els visitants i turistes».
Així, aquest fons de cooperació sí que es destinarà en exclusiva als municipis turístics de la Comunitat Valenciana que, en un termini de dos anys, acrediten els criteris que actualment es recullen en l’Estatut del Municipi Turístic, disposar d’una població turística, que es valora amb les places d’allotjament; tindre almenys un recurs turístic de primer ordre, o acreditar que el turisme és base de l’economia del municipi, a més d’altres paràmetres, i que ara se sotmetran a revisió.
Cal recordar que, en 2020, es va posar en marxa aquest fons Cooperació Municipal per a Municipis Turístics de la Comunitat Valenciana, del qual de moment 252 municipis de la Comunitat Valenciana s’han beneficiat.