Mulet trasllada el parer d’organitzacions com ‘Recuperando‘ o ‘Europa Laica’ i demana que es reclamen tots els béns públics que figuren en el llistat publicat d’immatriculacions
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una moció després de conèixer-se ‘l’escandalós’ llistat de béns immatriculats per l’Església entre 1998 i 2015 en la qual s’insta al Govern central perquè, de manera ‘urgent’, tramite una reforma de la Llei de Patrimoni Històric espanyol en la qual establisca un capitule especifique que aborde el patrimoni històric d’arrel religiós, afectant aquests béns de domini públic al patrimoni de l’Administració, donant així resposta a aquesta situació que no estava prevista en la Llei de 1985. D’altra banda, en tant no es produïsca l’anterior, instar que, de manera imminent, el ministre de Cultura custodie l’inventari de béns de patrimoni històric i culturals, procedisca a reclamar l’afectació explicita al domini públic de tots els béns que, estant en aquest inventari, ho estiguen també en el llistat publicat pel Govern, independentment que aquests estiguen o no en l’Inventari de Patrimoni de l’Estat.
La moció recorda que alguns d’aquests béns estan catalogats com a part del Patrimoni Històric espanyol o protegits per les lleis autonòmiques de Patrimoni Històric. Fins i tot, cas de la Mesquita de Còrdova, compta amb béns declarats Patrimoni de la Humanitat.
Mulet, ha recordat que “no es tracta d’una iniciativa anticlerical, ni molt menys”, sinó el vell debat sobre el propi patrimoni. “Si l’església, una vegada posats al seu nom els immobles, tinguera la capacitat de mantindre aquest immens patrimoni cultural i patrimonial en perfecte estat de conservació i amb garanties de ser visitable i utilitzat també com a element turístic que revertisca en els municipis, el malestar seria menor”. “El problema”, prossegueix “és que és incapaç de fer-ho i ha de ser l’administració pública qui destine recursos públics per al seu manteniment i són després les organitzacions religioses les que estableixen els horaris de visites; els qui cobren entrades sense que se sàpia què es fa amb aquestes recaptacions, etc.”. Per aquest motiu, apunta Mulet “el més raonable seria anar cap a models europeus, on la titularitat d’aquests immobles és de l’Estat, que s’encarrega del seu manteniment, cedeix l’ús religiós a les confessions i el compatibilitza amb una explotació turística”.
D’altra banda, la moció encoratja al Govern perquè emprenga les mesures que siguen necessàries de caràcter judicial o legal per a consolidar la nul·litat de les immatriculacions practicades, ja que la majoria dels béns del llistat publicat són béns de patrimoni històric d’arrel religiosa que han sigut considerats històricament com a béns de domini públic i, per tant, imprescriptibles. Finalment insta a explorar les mesures legislatives per a declarar la nul·litat per inconstitucionalitat sobrevinguda de totes les immatriculacions practicades amb posterioritat a l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola, en aplicació de la seua disposició derogatòria tercera.
Mulet assenyala que la immatriculació realitzada «és fruit d’una atzagaiada jurídica que ha permès de manera viciada, el registre d’immatriculacions a nom de l’Església Catòlica d’una gran part del patrimoni històric d’arrel religiós, acompanyat d’un confús informe governamental”. Confia en una urgent compareixença del ministre de Cultura perquè done compte de les accions realitzades i mesures ‘urgents’ per a revisar totes i cadascuna de les immatriculacions.