El responsable del Consell ha presidit la presentació de l’Aliança Valenciana de Bateries, en la qual participen 23 empreses
Anuncia que en les pròximes setmanes es formalitzarà l’acord de constitució del nou centre d’investigació de solucions d’emmagatzematge «Element València»
Tots dos projectes comptaran amb una inversió superior a 2.000 milions d’euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l’Aliança Valenciana per a les Bateries impulsarà un centre d’investigació i una planta de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible. Així ho ha assegurat durant la seua intervenció en la presentació de l’Aliança Valenciana de Bateries, iniciativa de col·laboració pública-privada impulsada per la Generalitat i liderada per Power Electronics, que permetrà produir dispositius per a emmagatzemar energia renovable i poder així utilitzar-la quan siga necessari.
En el transcurs de l’acte, ha anunciat que en les pròximes setmanes es formalitzarà l’acord per a constituir el centre d’investigació denominat «Element València» que es convertirà en un «referent internacional» en solucions d’emmagatzematge d’energia, i que comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l’Institut de Tecnologia Química de la Uninversitat Politència de València, l’Institut Tecnològic de l’Energia, i Power Electronics.
Segons ha explicat Puig, «Element València» i la «gigafactoría» impulsades per l’Aliança Valenciana per a les Bateries, contemplen una inversió conjunta superior als 2.000 milions d’euros, la creació de 30.000 llocs de treball, i l’aportació al creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals.
El cap del Consell ha incidit en què la Comunitat Valenciana està preparada per a la posada en marxa de tots dos projectes que «contribuiran a generar ocupació de qualitat, captar i retindre talent, així com crear prosperitat», perquè «compta amb la capacitat investigadora i industrial i les condicions logístiques necessàries per a això».
Així mateix ha insistit que l’emmagatzematge energètic serà un «element clau» en una economia basada en les energies renovables, després de la transició energètica i en una nova mobilitat sostenible, i de la mateixa manera «clau per a la transformació de la mobilitat a Espanya», especialment en l’automoció, però també en la mobilitat marítima, ferroviària, i de qualsevol mena de transport.
Durant la seua intervenció, Puig ha explicat que la Comunitat Valenciana disposa de la capacitat industrial i de coneixement, amb empreses de capital valencià líders en els seus sectors; del clima de col·laboració públic-privada adequat, i dels projectes que reclama Europa, «fruit d’una atmosfera industrial i innovadora després de dècades d’elevada qualitat i competitivitat».
A l’acte celebrat en la Ciutat de les Arts i les Ciències també ha assistit el Secretari General d’Indústria i de la Petita i mitjana empresa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Raúl Blanco; així com el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.
Palanca de la reactivació econòmica
Durant la seua intervenció, Puig ha assegurat que l’Aliança Valenciana per a les Bateries aspira a ser una de les «palanques» per a la reactivació econòmica i constitueix un «pas col·lectiu» per a l’adaptació de la Comunitat Valenciana als canvis que s’estan experimentant i que «exigeixen continuar avançant» en la col·laboració públic-privada amb les empreses més innovadores, en la transformació del model productiu, i en el desenvolupament sostenible.
El president ha explicat que la Generalitat Valenciana porta més de dos anys «forjant» aquesta aliança, «detectant oportunitats i desenvolupant projectes», al costat de grans empreses i instituts d’investigació, pertanyents a sectors de l’energia, la mobilitat, la tecnologia o la química.
Així mateix ha destacat que l’aliança compta amb la visió d’un territori que vol reforçar la seua competitivitat en sectors estratègics com la mobilitat o l’energia; amb el pla de tota una cadena de valor de fabricants que s’han posat d’acord i han treballat alineats amb la Generalitat; i amb la inversió europea com a oportunitat per a accelerar uns projectes transformadors que servisquen per a captar i retindre talent.
Contribució a la descarbonització
L’Aliança Valenciana per a les Bateries és el pilar sobre el qual se sustentaran totes les accions de la Comunitat Valenciana per a comptar amb una factoria de fabricació de bateries així com el desenvolupament tecnològic a futur d’aquesta mena d’elements, està formada per 23 empreses i constitueix un dels majors projectes presentats a les manifestacions d’interés convocades pel Govern per a definir com es repartiran els fons europeus del Next Generation UE.
Finalment, el president ha manifestat que aquesta aliança «ens assenyala el camí per a aconseguir una transició justa cap a la nova indústria», i constitueix «una oportunitat per a fer un gran salt com a territori i contribuir als objectius internacionals de descarbonització».
Millora de la competitivitat del sector de l’automoció
Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent ha destacat que «som un territori idoni per a desenvolupar grans projectes vinculats a l’emmagatzematge d’energia i la mobilitat sostenible, perquè tenim empreses tractores, innovadores, clústers industrials vinculats i universitats i instituts científics de gran reconeixement».
El conseller ha explicat que el sector de l’automoció és un dels sectors industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana, i «atés que es troba en un canvi qualitatiu, a causa de la irrupció del vehicle elèctric, és el moment d’afrontar nous reptes i oportunitats, com les bateries, que es poden convertir en un component clau per a la seua competitivitat en el context de la transició ecològica».
Consolidar a Espanya com a líder mundial d’energia
En el transcurs de l’acte, el CEO de Power Electronics, David Salvo, ha manifestat el desig de consolidar a Espanya com a líder mundial d’energia, a través del Centre d’Investigació «Element València». També ha assenyalat que disposar d’un projecte empresarial d’aquesta envergadura i el pol científic que suposarà aquest centre «significa assegurar el futur de la indústria de l’automòbil a Espanya, però també donar resposta a noves formes de mobilitat, des del ferrocarril fins als vaixells, passant per nous vehicles com els hyperloop«. «Aquest projecte -ha afegit- impacta, en definitiva, en una nova indústria on es fa realitat la transició energètica ecològica i sostenible, a través de l’emmagatzematge, sense dependència de l’exterior».
Finalment, ha assegurat que la proposta de l’Aliança Valenciana per a les Bateries, «és la més ambiciosa de totes les que s’han presentat fins hui a Europa». «No es tracta només d’una iniciativa industrial impulsada per una o diverses empreses amb l’ajuda d’entitats públiques, sinó que és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli i integrat verticalment amb caràcter privat i públic on les universitats disposaran del centre d’investigació més avançat del món», ha conclòs Salvo.