Nota de premsa d’Apnal-Ecologistes en Acció que reproduïm a continuació.
Ecologistes en Acció denuncia les contínues agressions que pateix l’aiguamoll protegit de la marjal o Prat de Peníscola
La Marjal de Peníscola és un dels últims vestigis del rosari d’aiguamolls que sembrava la costa llevantina en el passat, abans que el fervor de l’urbanisme agressiu destruïra gran part d’aquests ecosistemes costaners. Aquesta zona palustre està catalogada com a zona humida protegida de la Comunitat Valenciana i com a Lloc d’Interés Comunitari (LIC), la qual cosa la inclou en la Xarxa Natura 2000.
Els valors que la fan mereixedora de protecció són els seus ambients escassos, com els saladars, i l’existència d’espècies de fauna amenaçades, com són unes quantes espècies de ciprinodòntids “En Perill d’Extinció o Vulnerables” [Samaruc (València hispànica), Fartet (Aphanius iberus) i Espinós (Gasterosteus aculeatus)]. Malgrat els seus valors, són molts els impactes que afecten aquest espai protegit (recurrentment denunciats per la nostra organització).
El més notable al llarg del temps és el soterrament de l’aiguamoll per a l’expansió urbanística de Peníscola. La construcció d’instal·lacions innecessàries (com la passarel·la en la seua zona sud), els incendis, la rompuda il·legal de terrenys o el passeig de gossos solts engrandeixen la llista d’amenaces que deterioren l’espai.
No obstant això, existeix un impacte més visible i estés: el continu depòsit de residus en les zones més transitades de l’aiguamoll. Una sorprenent quantitat de residus (en la seua majoria, envasos plàstics, llaunes, botelles, bosses d’excrements de mascotes…) sembren en totes les èpoques aquest espai protegit. El llançament de fems aconsegueix el seu màxim en la passarel·la que recorre el tram sud de l’aiguamoll, connectant l’avinguda Pigmalión amb el CEIP Jaime Sanz.
Sens dubte la situació de pandèmia, igual que en tots els espais protegits, ha suposat un plus de pressió de visitants. La marjal, amb l’absència de vigilància de les autoritats, és un punt de trobada per a grups més o menys nombrosos que els permeten saltar-se les restriccions i deixar l’entorn natural plagat de residus. Desgraciadament, l’actual situació d’aquest aiguamoll protegit es deu a una mescla de falta de conscienciació de veïns i visitants, i de l’absoluta deixadesa de les administracions públiques com la Conselleria d’Agricultura, que permeten les constants agressions a la marjal de Peníscola.
Urgeixen mesures urgents control, vigilància i imposició de sancions, sense oblidar les necessàries i prioritàries actuacions en matèria de sensibilització i educació. A més, s’hauria de prohibir l’accés a l’interior de l’aiguamoll, a través de la passarel·la que recorre el tram sud de l’aiguamoll, en franges horàries
nocturnes perquè són el focus principal d’abocaments de residus sòlids dins de l’entorn natural, amb negatives afeccions que alteren la qualitat de les aigües i perjudiquen la biodiversitat.
APNAL-Ecologistes en Acció ha enviat escrits de protesta denunciant aquestes actuacions davant els organismes de vigilància ambiental, per a evitar que es continuen produint aquestes agressions i es prenguen solucions urgents per a evitar la degradació de l’aiguamoll i la pèrdua de la seua important biodiversitat.