El senador de Compromís recorda que l’acord per a desmantellar-lo va arrancar el novembre de 2019, quasi 9 anys després de l’inici de les injeccions de gas
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat «l’eternització» dels treballs de desmantellament del magatzem de gas Castor, que va registrar fa nou anys els primers terratrèmols durant la fase d’injecció del gas. La coalició ve reclamant des de la seua arribada a les institucions públiques la investigació de les responsabilitats polítiques «per un magatzem inservible i innecessari», així com una auditoria econòmica davant les diferents reclamacions i reintegraments.
“Causa rubor i vergonya com es gestionen milers de milions d’euros de diners públics amb segons quines empreses amb un magatzem de combustibles fòssils que havia de ser estratègic i una panacea per al nostre país, i que al cap de pocs anys és ja innecessari, ja que s’aposta per combustibles menys contaminants. Malgrat això, els consumidors de gas continuaran pagant durant 25 anys per un fiasco pel qual ningú ha respost i, el que ens sembla més greu, que ningú s’haja pres amb diligència el desmantellament d’aquesta farsa, el que pot ser una temeritat”, ha assenyalat Mulet.
El ministeri va manifestar en una resposta a Compromís que el juny de 2020 es van reprendre els terminis administratius i que estan esperant que Enagás Transport remeta els documents “a fi d’iniciar l’expedient d’autorització dels treballs de segellat definitiu dels pous d’emmagatzematge”. També recalca que per a autoritzar els treballs de segellat -que no de desmantellament-, encara són necessaris treballs de verificació de normativa sectorial d’hidrocarburs i seguretat en el medi marí, així com el compliment de la Llei d’Avaluació Ambiental, consultes a les administracions públiques i tràmits d’informació pública. Els informes i al·legacions rebuts, prossegueix la resposta oficial, es remetran al promotor per a la seua consideració en la redacció del projecte i Estudi d’Impacte Ambiental, perquè Enagás sol·licite l’inici de l’Avaluació d’Impacte Ambiental que haurà d’informar la Direcció General de Política Energètica i Mines.
“Lamentem que s’haja avançat tan poc en la tramitació, més quan han passat quasi 9 anys des dels primers terratrèmols. Els taps que impedeixen la fuga de gas han superat la seua vida útil, la qual cosa per a nosaltres suposa una negligència que en cap cas estaria justificada per la pandèmia”, ha afegit Mulet, que ha recordat que “el Castor ja ha donat massa maldecaps als veïns de la zona perquè puga continuar generant nous problemes”.
La Mesa del Senat amb majoria de PP i PSOE continua bloquejant la creació de la Comissió d’Investigació del Castor, sol·licitada per 25 senadors el juliol de 2020.
Procés de desmantellament
En la documentació oficial donada a conèixer en 2019 per la coalició valenciana consta que desmantellar les plataformes marines –la de processos, que pesa 9.000 tones sobre una estructura de 4.700, i la dels pous amb 1.200 tones de pes i una estructura de 1.400-, tindrà un cost de 159,35 milions d’euros; l’abandonament dels tretze pous, 58,16 milions; i el desmantellament de la planta terrestre d’operacions i restitució dels terrenys, 18,93 milions d’euros; així com 8,4 milions per a la neteja i la reposició de l’entorn marí.
Per contra, dins del pressupost no consten partides per al desmantellament del gasoducte, que quedaria abandonat al fons marí.