Es tracta de diferents pergamins pertanyents al període comprés entre els segles XIV i XVI
L’arxiu històric Culla és considerat com un dels més ben conservats i complets de la Comunitat Valenciana
Després dels treballs realitzats pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Castelló, l’arxiu històric de Culla compta amb 48 nous documents històrics restaurats perquè puguen ser consultats per historiadors i interessats que ho sol·liciten.
Es tracta de diferents pergamins, pertanyents al període comprés entre els segles XIV i XVI, que van ser descoberts l’any 2001 a l’arxiu administratiu, diferent de l’històric on es conserven els documents més antics.
El secretari de l’Ajuntament i responsable de l’arxiu, Paco Bellés, ha explicat que «una vegada descoberts, van ser catalogats i estudiats per l’historiador, Pere Enric Barreda, però la seua antiguitat obligava a fer que foren desplegats i restaurats per a mantindre la funcionalitat que havien perdut amb el pas del temps».
L’alcalde, Heredio Bellés, ha destacat que «la nostra intenció és continuar amb les labors de manteniment, restauració i digitalització de documents d’acord amb el conveni signat amb la Universitat Jaume I».
Cal destacar que l’arxiu històric Culla és considerat com un dels més ben conservats i complets de la Comunitat Valenciana. Estan catalogats quasi quatre mil documents, alguns són d’una única fulla i en altres casos llibres complets manuscrits que abasten des de principis del segle XIII a l’any 1925. Tots ells tenen un valor històric incalculable com la Carta de Població, Les Rúbriques dels Establiments, Els Capítols dels Herbatges o el document de venda de Culla a l’Orde del Temple. També alberga diferents documents particulars, eclesiàstics, pleits, comptes, impostos, ramaderia, entre altres.
A l’arxiu poden accedir científics i estudiosos en general. Això no elimina la possibilitat de poder realitzar una visita, amb prèvia cita, perquè qualsevol persona puga contemplar algun d’aquests tresors patrimonials.
Exposició al públic amb motiu del 777 aniversari de la ‘Carta Pobla’
El 23 de març de 1244, Guillem d’Anglesola i Constança d’Alagón, fill del conqueridor En Blasco d’Alagón, van entregar a Culla la Carta Pobla. Dimarts que ve es complirà 777 anys d’aquest fet, i amb motiu de tan important efemèride, el consistori ha organitzat una xicoteta exposició que mostrarà al públic una part de l’arxiu històric.
Els dies 27 i 28 de març i 3 d’abril, d’11 a 14 h i de 16 a 18 h, està previst que la Casa de la Cultura siga l’escenari de la mostra amb importants documents, entre els quals no faltarà la Carta Pobla. L’activitat comptarà amb totes les mesures de seguretat d’acord amb la situació actual.