La posada en valor que pretén donar-li la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs a les pintures fingides que es troben, principalment, en alguns llocs del nucli antic, ha fet que es cree un vincul ‘únic i excepcional’ entre la població del Baix Maestrat i Toledo, ja que, pràcticament, sols es poden trobar en aquests dos municipis segons ha explicat a canal56.com la regidora de l’àrea, Anna Fibla.
«Tot té una raó de ser. Els florentins que van treballar en les pintures de l’Escorial, quan va acabar la feina, van tornar cap a Florència a través del port de Vinaròs. Siga com siga, ací van estar molt de temps, i les cases més importants de l’època, propietat de destacats comerciants, entre altres, van encarregar-los treballs com el que es pintassen els exteriors de les cases, i que en aquests últims temps s’han pogut recuperar deixant palés la importància comercial que va tindre el port de Vinaròs», segons l’edil. «Hi ha creus de Malta, entre molts elements que fan que tinguem una joia patrimonial que volem posar en valor perquè siga un punt més d’atracció turística, però també volem que els mateixos veïns i veïnes del poble coneguen de primera mà la història d’aquestes pintures fingides», afegia.
Un possible agermanament
La responsable de Cultura no descartava la possibilitat de crear un vincul molt més fort entre les dues ciutats a través de les pintures fingides, mencionant, a més, que han existit contactes per conèixer un poc més sobre el seu origen. «És una idea que no descartem per tal de posar en valor i en context unes pintures que podrien crear un punt d’unió entre Vinaròs i Toledo obrin la porta a un munt de possibilitats que explorarem», indicava. També es mostrava partidària de seguir treballant per tal de descobrir noves pintures que es troben amagades com a conseqüència del pas del temps sense oblidar als propietaris i el finançament necessari per a dur a terme els treballs.
Les pintures de l’exterior de l’Arxiprestal
Per una altra banda, agraïa a la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, l’interés i el suport econòmic per fer un estudi per a restaurar les pintures de l’exterior de l’església Arxiprestal que novament han desaparegut en bona mesura. «Pense que encara som a temps i l’estudi permetrà saber que hem de fer per salvaguarda-les, cosa que no es va fer en el seu moment», afegia. La Diputació de Castelló aportarà 20.000 euros.