El Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) lamenta ‘la falta de sensibilitat’ del Ministeri de Sanitat que no ha sabut reconduir, per mitjà del diàleg i el consens, el rebuig que ha generat el nou sistema telemàtic d’elecció de places de formació dels metges interns residents (MIR). Un sistema que, a més de no facilitar la conciliació dels candidats ni les seues preferències, ha ocasionat problemes d’accessibilitat a la web col·lapsada pels intents dels MIR d’accedir a ella.
El COMCAS ha rebut nombroses queixes pels problemes d’accés a la pàgina que ha habilitat el Ministeri perquè els sanitaris que faran les residències a partir d’aquest estiu introduïsquen la seua llista de prioritats. Alguna cosa que va elevar el nivell de queixa dels MIR que ja rebutjaven per si mateix aquest sistema que no els donava l’opció de triar en temps real.
Enguany, el Ministeri de Sanitat ha canviat totalment el procés per a triar plaça de metge intern resident (MIR) i ha creat un nou que els afectats entenen que els perjudica en obligar-los a fer llistes de fins a 4.000 opcions. Alguna cosa que pot fer que queden destins buits en ser rebutjats per aquells que no els volien, agreujant el problema.
El Col·legi de Metges de Castelló ja va alertar que el procés selectiu triat pel Ministeri de Sanitat generaria conflictes, a l’ésser una elecció telemàtica en diferit. Això ‘no és obstacle perquè considerem que la digitalització és un fet irrefutable i que genera beneficis, a més que modificarà o introduirà canvis en les relacions socials i de la societat amb l’Administració, inclosos processos com el de selecció de places MIR, però tot ha de fer-se des del diàleg que facilite el més ampli consens possible’.
També lamenta la postura de Sanitat sobre el sistema d’elecció i que no haja sabut adoptar mesures que garantiren el procés que serà determinant per al futur d’aquests professionals, tenint en compte que la formació en l’especialitat marcarà el seu esdevindre.
A les denúncies formulades pels candidats MIR se sumen les dels 52 col·legis agrupats en l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), així com el Fòrum de la Professió Mèdica, la Vocalia Nacional de Metges Joves i Promoció d’Ús del CGCOM o els sindicats professionals, que consideren el sistema d’elecció proposat allunyat del sentir de la professió mèdica i els seus representants. I no sols ells sinó els responsables de formació dels MIR que demanen diàleg i reconduir la situació.